Geschreven door
De Online Kliniek

4 tips voor de huid van mannen

De huid van mannen is over het algemeen vetter, elastischer en 20% dikker dan die van een vrouw. Vanaf je 30ste begin je zichtbaar te verouderen, later dan de vrouw, maar wel sneller!

Je stofwisselingsproces vertraagt en je huid maakt minder cellen aan waardoor je huid dunner wordt. Door verlies van vetweefsel, collageen en elastine wordt je huid slapper. Kortom, je huid droogt sneller uit en rimpels ontstaan.


Mannen hebben een vettere huid dan vrouwen

Foto van grove porien en vette huid van man

Doordat de talgproductie verhoogt, door het hormoon testosteron, hebben mannen vaak een vettere huid dan vrouwen. Dat wil niet zeggen dat de huid van de man beter beschermd is tegen de invloeden van zon en vrije radicalen (uitlaatgassen, roken, alcohol, etc.).

Mannen hebben grovere poriën dan vrouwen
Bij mannen zijn de huidporiën vaak grover dan bij vrouwen. Mannen hebben daarom meer kans om vuil en vet op te slaan in de huidporie.. Als vuil en vet niet wordt verwijderd, veroorzaakt dit onzuiverheden (acne) en mee-eters.


Tip 1. Let op je voeding

Voeding gezond voor mannen | wortels, bananen, fruit en groenteVoeding heeft wel degelijk invloed op je huid. Variatie in voeding is goed voor je huid. Door te variëren verhoog je de opname van verschillende voedingsstoffen die naar je huid gestuurd worden. Door bepaalde voedingsmiddelen te combineren, verhoog je de opname van voedingsstoffen.


Koolhydraten en eiwitten samen herstellen je lichaam

Combineer bijvoorbeeld koolhydraten met eiwitten om je lichaam te laten herstellen. Ook goede vetzuren (vis of noten) zijn belangrijk voor een gezond lichaam en een gezonde huid. Deze bevatten namelijk veel vitamine A, D en E.


Omega 3 supplement remt ontstekingenVisolie capsules van Vitakruid | Vermindert acne en ontstekingen

Vergeet daarnaast niet om dagelijks een Omega 3 supplement te nemen. Omega 3 is goed voor je hart, ogen en hersenen, maar remt ook ontstekingen in je lichaam. De ontstekingsremmende werking van dit supplement is onmisbaar als je snel last hebt van onzuiverheden.


Teveel vlees en zuivel brengt je lichaam uit balans

Daarnaast zijn er bepaalde voedingsstoffen waar je beter niet teveel van binnen moet krijgen. We raden je aan om goed op te letten met het eten van vlees en zuivel. Deze bevatten niet alleen veel vetten, maar zitten vaak ook vol met hormonen die je lichaam uit balans brengen en onzuiverheden veroorzaken.


Zuivel stimuleert aanmaak van talg

Vermijd zuivel, het stimuleert de aanmaak van talg waardoor onzuiverheden, mee-eters en een vette huid sneller ontstaan. Kokosyoghurt en kokosmelk zijn goede alternatieven.


Tekort aan vitamine B zorgt voor onzuiverheden

Eieren zijn goed voor je huid | eieren in een bakje

Vooral de vitaminen B2, B3 en B8 hebben invloed op een gezonde huid. Vlees(waren), fruit, eieren en graanproducten bevatten veel vitaminen B2 en B3.

Eieren, sojaproducten en noten bevatten veel vitamine B8. Een tekort aan vitamine B zorgt voor vermoeidheid en meer ontstekingen op je huid.


Tip 2. Sport regelmatig

Sporten verhoogt je hartslag, waardoor je bloedcirculatie gestimuleerd wordt en belangrijke vitaminen, mineralen en zuurstof naar je lichaamscellen en huidcellen gestuurd worden.


Sporten houdt je huid sterk en elastisch

Sporten is goed voor je huid | man is aan het sporten, hardlopenSporten stimuleert ook de aanmaak van collageen in je huid. Collageen is belangrijk om je huid sterk en elastisch te houden (met minder rimpels).


Sporten verbetert een acne huid

Transpireren zorgt ervoor dat opgehoopte afvalstoffen in je huid naar buiten geduwd worden. Regelmatig sporten kan zelfs een acne huid verbeteren. We adviseren minimaal 2x per week te sporten om de bloedcirculatie naar je huid goed te stimuleren.

Let op! Bij veel sporten verliest je lichaam mineralen en vitaminen, kan je huid gaan verslappen en treedt huidveroudering sneller op. Het is belangrijk om deze vitaminen en mineralen goed aan te vullen als je veel sport.


Spoel zweet direct na het sporten af

Het is belangrijk om het zweet direct van je huid af te wassen met een gezichtsreiniger na het sporten. Laat je dit een aantal uur bijvoorbeeld op je gezicht zitten? Raakt je huid geïrriteerd en ontstaan onzuiverheden en rimpels sneller.


Vergeet niet te ontspannen

Naast sporten is regelmatig ontspannen ook belangrijk voor een gezonde huid. Bij veel stress maakt je lichaam namelijk het hormoon Cortisol aan. Cortisol zorgt voor toevoer van energie naar de cellen in je lichaam. Bij een teveel aan Cortisol verstoort je hormoonhuishouding, vertraagt je celvernieuwing, breekt collageen en elastine af en raakt je natuurlijke beschermfunctie (huidbarrière) van je huid beschadigd.


Tip 3. Huid reinigen mannen

Reinig je huid elke ochtend en avond | man spat water in zijn gezicht | gezicht reinigen

Ochtend en avond reinigen

Om te beginnen is het belangrijk om je huid elke ochtend en avond twee keer achter elkaar te reinigen. Twee keer achter elkaar? Ja je leest het goed, twee keer en twee keer achter elkaar. In de ochtend en avond zit er namelijk veel vuil op je huid en volstaat één keer reinigen helaas niet.


Meer ontstekingen bij het NIET reinigen

In de ochtend zitten er veel afvalstoffen vanuit je lichaam op je gezicht en in de avond veel afvalstoffen afkomstig van vrije radicalen (uitlaatgassen, etc.) en afvalstoffen vanuit je lichaam. Het is dus een must om je huid te reinigen. Doe je dit niet? Dan ontstaan er eerder ontstekingen en rimpels.


Waarom 2x achter elkaar reinigen?

Met de eerste reiniger verwijder je vuil van je huid. Het liefst met een milde reiniger met ingrediënten zoals Aloë Vera, vitamine C en vitamine E. Als tweede reiniger adviseren we een krachtige reiniger. Omdat de werkzame ingrediënten in de tweede reiniger niet eerst door een dikke laag vuil heen hoeven te dringen, maar meteen met werkzame ingrediënten je huid in kunnen dringen (denk aan Salicylzuur en Glycolzuur) en voor huidverbetering kunnen zorgen.

Heb je als man een serum nodig? | serum mannen.
Heb je als man een serum nodig?

Daar kunnen we heel kort antwoord op geven. JA meestal wel. Het is belangrijk om te denken vanuit ingrediënten die je huid nodig heeft. Zit een bepaald ingrediënten nog niet in je reiniger, nachtcrème of scrub, dan is een serum een waardevolle toevoeging.

Wil je bijvoorbeeld minder ontstekingen, maar gebruik je alleen een reiniger met Salicylzuur (vermindert talg), een dagcrème met SPF (beschermt je huid) en een nachtcrème met Glycolzuur (verwijdert dode huidcellen, vermindert onzuiverheden). Dan mis je een ingrediënt die je huid goed blijft hydrateren en tegelijkertijd je talgproductie blijft remmen. We raden je in dit geval aan om een serum met vitamine B toe te voegen aan je huidverzorging.


Dagcrème mannen SPF

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen! Zowel voor mannen als vrouwen is het dagelijks aanbrengen van een dagcrème met zonbescherming essentieel om vroegtijdige huidveroudering en huidkanker te voorkomen.

Wil je niet teveel gedoe in de ochtend? Kies dan voor een hydraterende dagcrème met SPF 30. Zo sla je twee vliegen in één klap.


Nachtcrème met Glycolzuur vermindert grove poriën en mee-eters

Doordat de mannenhuid dikker is dan die van vrouwen, kan deze ook sneller een hogere percentage werkzame ingrediënten aan. Dat wil zeggen dat je als man al snel een nachtcrème met 5% tot wel 10% Glycolzuur kan verdragen. Het voordeel van een nachtcrème met Glycolzuur is dat het je huid egaliseert en grove poriën en mee-eters vermindert. Laten dit nu precies hetgeen zijn waar de meeste mannen vanaf willen.


Mannenhuid scrubben

Scrub alpha-H | scrub wordt aangebracht op hand

Als man heb je minder last van onzuiverheden en een vette huid door elke week te exfoliëren (scrubben). Hiermee verwijder je dode huidcellen, waardoor je huid egaler en gladder wordt met minder rimpels en onzuiverheden.

Let op! Scrub niet te hard, om beschadiging van je huid te voorkomen.

Welke ingrediënten heb ik als man nodig?

Er zijn genoeg ingrediënten in huidproducten die geschikt zijn om de huid van mannen goed te verzorgen. Retinol voor het verminderen en tegengaan van je rimpels, vitamine C voor het herstellen van je huid, Salicylzuur om je talgproductie te remmen, Glycolzuur om je huid egaal en glad te maken en Niacinamide die dezelfde werking heeft als alle bovengenoemde ingrediënten samen.


DOK adviseert producten
zon icoon zwart

Stap 1. 2x reinigen
Reiniger 1 | ORMEDIC – Balancing Facial Cleanser
Reiniger 2 | MD – Restoring Facial Cleanser (opbouwen)

Stap 2. scrub (2x per week) ALPHA-H Micro Cleanse Super Scrub

Stap 3. serum ALPHA-H Vitamin B serum

Stap 4. dagcrème IMAGE Skincare Prevention+ 32 Matte Moisturizer


DOK adviseert producten
maan icoon zwart

Stap 1. 2x reinigen
Reiniger 1 | ORMEDIC – Balancing Facial Cleanser
Reiniger 2 | MD – Restoring Facial Cleanser (opbouwen)

Stap 2. serum ALPHA-H Vitamin B serum

Stap 3. nachtcrème ALPHA-H Balancing Moisturizer


Tip 4. Hydrateer je huid


Drink voldoende water

Voldoende water drinken zorgt ervoor dat afvalstoffen je lichaam goed kunnen verlaten. Je lichaam heeft ongeveer 2,5 liter water per dag nodig. Ook zorgt voldoende water drinken dat de bloedtoevoer naar je huid verhoogt wordt (betere doorbloeding) en je huid elastisch blijft.


Meer onzuiverheden bij onvoldoende water drinken

Een andere reden om genoeg water te blijven drinken is om een goede spijsvertering te houden. Je hebt voldoende vocht hiervoor nodig. Drink je weinig water dan verstoor je het proces van verbranding en kunnen bepaalde gifstoffen in je lichaam ervoor zorgen dat je huid onrustig wordt.

Genoeg water in je lichaam zorgt ervoor dat je als het ware gespoeld wordt. Gifstoffen gaan je lichaam uit en je huid heeft minder kans op onzuiverheden (acne).


Hydrateer je huid na het scheren

Wist je dat de reiniger ORMEDIC – Balancing Facial Cleanser die we adviseren ook als scheergel gebruikt kan worden? Je kan dus makkelijk je baard of eventueel je hoofdhuid scheren met een hydraterende en herstellende scheergel.


Droog scheren beschadigt je huidMan scheert zijn gezicht | droog scheren kan ingegroeide haren veroorzaken

De reden waarom we adviseren om een reiniger als tussenstof te gebruiken, is omdat nat scheren het minst schadelijk is voor je huid.

Droog scheren (met een scheerapparaat) geeft een trilling en wrijving af waardoor je buitenste huidlaag verdikt (verhoornd) en je haren niet gemakkelijk naar buiten kunnen groeien. Je krijgt hierdoor eerder ingegroeide haren. Vergeet niet de reiniger na het scheren grondig af te spoelen.


Last van ingegroeide baardharen?

Dan gaat de MD – Restoring Facial Cleanser je redding zijn. De combinatie van Salicylzuur, Melkzuur en Glycolzuur verwijderen dode huidcellen, waardoor je buitenste huidlaag minder dik wordt (gaat verhoornen). Haren kunnen gemakkelijk naar buiten groeien, waardoor je dus minder last krijgt van ingegroeide haren.

Tot slot! Eet gevarieerd en gezond, drink voldoende water, stop met roken, gebruik een anti-zonnebrand (SPF) en beperk je alcoholconsumptie.


huidadvies aanvragen

Je huid verbeteren?

Wil je hulp in het kiezen van de juiste producten voor je huid? Of wil je dat we je huidige producten en je huid eens goed bekijken voor je? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag!

Vraag direct GRATIS huidadvies aan. Binnen 3 werkdagen ontvang je deze per mail van onze huidtherapeut.


Vragen?

Heb je vragen over deze blog of over een ander onderwerp? Stel ze gerust in een reactie onder deze blog of neem contact met ons op.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*