Begrippenlijst

Onderstaand vind je een lijst met begrippen en termen die je op weg helpen om alles te weten te komen over de huid, ingrediënten en nog veel meer.

Klik op een begrip om onze uitleg te lezen.

Vitamine A

VITAMINE A (retinol)

Retinol valt onder de verzamelnaam retinoïden en is samen met vitamine a-zuur de meest effectieve vorm. Vitamine a-zuur heeft goede resultaten op het verminderen van huidveroudering, pigmentvlekken en acne. Echter loop je meer risico op bijwerkingen bij vitamine a-zuur gebruik en is daarom enkel op recept van de arts verkrijgbaar. Retinol is een minder sterke variant van vitamine a-zuur en is een veelgebruikt ingrediënt in cosmetica producten.

Waarom is retinol effectief?

Retinol is effectief zodra het is opgenomen door je huid en direct wordt afgebroken in Retinoïnezuur. Dit is de stof die de huidverbetering realiseert. Retinol zorgt voor een herstellend vermogen van de huidcellen. Het vertelt andere huidcellen hoe ze zich moeten herstellen en dat ze nieuwe cellen moeten aanmaken. Hierdoor schilfert de huid af en komen gezonde cellen hiervoor in de plaats.

Doordat gezonde cellen ontstaan verminderen pigmentvlekken langzaam. Verder neutraliseert Retinol talg en exfolieert het de huid. Hierdoor worden dode huidcellen verwijderd en kan talg makkelijk de huid verlaten. De resultaten van Retinol zijn na een aantal maanden al goed zichtbaar (egaler / strakkere huid).

Wat zijn de risico’s?

Retinol is effectief, maar niet zonder risico’s. Het kan namelijk niet door iedereen gebruikt worden. Het komt vaak voor dat droge en gevoelige huidtypen veel irritatie en een droge huid ervaren bij het gebruik van Retinol. Nu is het erg afhankelijk welk percentage Retinol het product bevat, welke variant van vitamine A het is en welke andere producten je gebruikt. Een goed advies van een huidtherapeut is daarom onmisbaar bij optimaal gebruik van Retinol. Mocht je interesse hebben? Geven we graag advies over het gebruik van dit ingrediënt en hoe je dit het beste kan opbouwen.

Wat moet je vermijden?

Retinol kan niet goed tegen licht en lucht, dus let er op dat je geen Retinol koopt in een potje waarbij de substantie open ligt en pas op dat je deze niet in de zon zet. De werking gaat dan snel achteruit en je hebt dan eigenlijk niets meer aan het product.

Hoe lang moet je huid wennen aan Retinol?

Je huid heeft tijd nodig om aan Retinol te wennen. Geef je huid minimaal zes weken de tijd om te wennen.

Welke ingrediënten werken goed samen met Retinol?

We raden je aan om huidverzorgingsproducten aan te passen op het gebruik van Retinol producten. Doordat de celvernieuwing wordt gestimuleerd kan je huid de eerste paar weken droger aanvoelen en licht gaan vervellen. Schrik hier niet van, want dit is heel normaal en juist wenselijk. Het product doet namelijk zijn werk. Om je huid minder droog aan te laten voelen raden we aan om voornamelijk milde producten te gebruiken. Vitamine C, E en Niacinamide (vitamine B) zijn goede aanvullingen op het gebruik van Retinol. Deze drie krachtige antioxidanten zorgen voor hydratatie, bescherming van je huidcellen en versterkt je huidbarrière.

Je huid wordt gevoelig voor UV-straling

Tot slot maakt Retinol je huid gevoelig voor UV straling, waardoor huidschade door de zon snel ontstaat. Gebruik Retinol in de avond in plaats van overdag en gebruik altijd een zonbescherming met minimaal factor 30. Het gebruik van Retinol wordt afgeraden tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding, omdat er geen onderzoek naar gedaan is.

Retinol wordt gestimuleerd door bepaalde voeding

Retinol is een voorstadium van vitamine A en krijgen we met name binnen via onze voeding. We maken deze vitamine niet zelf aan, maar kan met name gestimuleerd worden door voedingsmiddelen of door huidproducten. Vitamine A vind je terug in voeding zoals spinazie, wortelen, broccoli, zuivel, eieren, vlees en vis. Vitamine A is belangrijk voor een goede gezondheid, omdat het invloed heeft op de groei van je afweersysteem.

Beschermt tegen bacteriën

Hoe meer vitamine A je binnenkrijgt, hoe beter je lichaam beschermt is tegen bacteriën. Daarnaast helpt het bij de aanmaak van collageen en elastine. Deze zorgen beide ervoor dat je huid stevig blijft. Zo heb je minder kans op rimpels en verslapping van je huid. Door het stimuleren van collageen en elastine versnelt je celvernieuwing en wordt je huid glad en egaal.

Vitamine A:

 • Verstevigt je huid
 • Vermindert pigmentatie
 • Geschikt voor de normale tot vette huid
 • Vermindert acne littekens, pigmentvlekken en rimpels
 • Stimuleert je collageen aanmaak
 • Laat een doffe huid weer stralen
 • Maakt poriën minder zichtbaar

❌ LET OP:

 • Niet gebruiken tijdens zwangerschap of het geven van borstvoeding, omdat er geen onderzoek gedaan is of dit schadelijk is voor de baby.
 • Gebruik geen vitamine A (Retinol) als je de volgende dag in de zon gaat. Dit kan namelijk voor pigmentvlekken zorgen.
 • Start niet met een te hoog percentage. Je huid raakt dan geïrriteerd en kan gaan jeuken. Een fijn product om te wennen aan het gebruik van vitamine A (retinol) is de AGELESS Total Overnight Retinol Masque.
 • Bouw het gebruik van vitamine A (Retinol) rustig op. Start met 1 of 2 keer per week en vraag advies aan een huidtherapeut over hoe jij het gebruik het beste kan opbouwen.
 • Schrik niet als je huid reageert op dit ingrediënt. Je huidvernieuwing versnelt, waardoor schilfers en droogheid kunnen ontstaan. Dit is een hele normale reactie en niks om je zorgen over te maken.
 • Breng geen pure vitamine A (retinol) onder je ogen aan. De huid rondom je ogen is gevoelig en kwetsbaar, waardoor snel huidirritatie ontstaat.

‼️ Tips

 • Breng elke dag minimaal SPF 30 aan.
 • Is effectief vanaf 0,01%.
 • Soms verwerken leveranciers vitamine A (retinol) in een speciaal afgifte systeem (zorgt dat de vitamine A nog dieper je huid in komt). Echter is het percentage dan geen leidraad meer van hoe effectief het product is. Focus dus niet alleen op het percentage, maar kijk ook naar welke andere ingrediënten zijn toegevoegd en of het product een afgifte systeem bevat.
 • Voor meer resultaat combineer je vitamine A (Retinol) met andere antioxidanten.
 • Wees geduldig! Het stimuleren van collageen kost tijd (soms wel 2-4 maanden voor je resultaat ziet).

Onze favoriete producten met vitamine A (retinol)

Vitamine C

VITAMINE C

Vitamine C is één van de meest bekende ingrediënten in huidverzorging, favoriet bij onze klanten uit heel Nederland en België! Het is een belangrijke antioxidant, werkt goed tegen rimpels, maar is ook zeer effectief bij het verminderen van pigment, rosacea en zelfs eczeem. Niet gek dus dat veel van onze klanten meer willen weten over dit ingrediënt!


🍊 Waar is vitamine C goed voor?

Vitamine C heeft veel voordelen voor je huid!

 • Beschermt je huid (UV-straling en vrije radicalen)¹
 • Vermindert pigment en rimpels²
 • Maakt je huid egaal en stevig³
 • Verheldert en verfrist je huid
 • Werkt tegen ontstekingen
 • Brengt je huid in balans

Wat zijn vrije radicalen?

Vrije radicalen vormen zich de hele dag door in je lichaam, bijvoorbeeld door het afbreken van voeding, door het roken van sigaretten en blootstelling aan uitlaatgassen en UV-straling.

Wat is het gevaar van vrije radicalen?

Te veel vrije radicalen kunnen ervoor zorgen dat bepaalde lichaamsprocessen worden verstoord. Vrije radicalen vallen vaak goede (gezonde) moleculen in je lichaam aan. Een belangrijke molecuul die door vrije radicalen wordt aangetast is je DNA. Wanneer vrije radicalen je DNA aantasten, stuurt je DNA verkeerde informatie door tijdens je celdeling. Je loopt meer risico op het krijgen van ziektes en lichaamscellen raken beschadigd (denk aan huidkanker, pigmentvlekken of vroegtijdige huidveroudering).

Waarom helpen antioxidanten tegen vrije radicalen?

Vrije radicalen worden door je lichaam geneutraliseerd, maar je lichaam kan soms wel wat hulp gebruiken. Antioxidanten komen dan goed van pas. Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen (verminderen schade in je lichaam). Vitamine C is een antioxidant en is in staat vrije radicalen te neutraliseren. Daarnaast vermindert vitamine C pigmentvlekken, stimuleert het collageen en maakt het je huid stevig en egaal.


Bij welke huidproblemen helpt vitamine C?

 • Huidveroudering (fijne lijntjes, rimpels)
 • Doffe huid
 • Pigmentvlekken
 • Acne
 • Roodheden, onder meer rosacea
 • Psoriasis
 • Eczeem
 • Gevoelige huid

Vanaf welk percentage is vitamine C werkzaam?

Vitamine C is werkzaam vanaf 4%.

IMAGE Skincare Vital C Hydrating Anti-aging serum

De werking van vitamine C is afhankelijk van de manier waarop het product verpakt is. Vitamine C verliest namelijk zijn werking wanneer het in contact komt met licht en zuurstof. Een luchtdichte, niet-transparante verpakking is daarom essentieel. Natuurlijk voldoen alle producten van De Online Kliniek hieraan :).


Hoe helpt vitamine C bij acne?

Acne, maar ook bijvoorbeeld psoriasis en eczeem, worden veroorzaakt door ontstekingen. Vitamine C heeft een ontstekingsremmende werking (, ) en helpt zo bij het verminderen van deze huidaandoeningen.

Daarnaast heeft vitamine C ook een antibacteriële werking én is het effectief in het verminderen van de roodheden die vaak achterblijven na ontstekingen.

TIP: Vitamine C werkt versterkend als deze gecombineerd wordt met andere antioxidanten, zoals vitamine E. Om roodheden na acne te verminderen, adviseren wij het A C E serum van IMAGE Skincare.

TIP: Meer weten over hoe acne te verminderen? Lees onze blog om acne te verminderen in 9 stappen.


Hoe helpt vitamine C tegen pigment?

Wat gebeurt er in de huid bij de aanmaak van pigmentvlekken?Vitamine C remt het enzym Tyrosinase, verantwoordelijk voor de melanineproductie. Hoe meer melanine jouw huid aanmaakt, hoe meer pigment in je huid. Door dit enzym te remmen, draagt vitamine C ook bij aan het verminderen van pigment!

TIP: de combinatie van vitamine C en B is extra effectief bij het remmen het enzym Tyrosinase. Wij adviseren de combinatie van het Vitamin B serum van Alpha-H met het Vital C Hydrating Anti Aging Serum van IMAGE Skincare.

TIP: Meer weten over de oorzaak van pigmentvlekken? We vertellen je er hier in onze blog alles over.


Hoe helpt vitamine C tegen rimpels?

Vitamine C heeft op verschillende manieren effecten op de veroudering van je huid.

 • Zoals hierboven genoemd, helpt het bijvoorbeeld tegen pigment. Zo helpt vitamine C dus ook tegen ouderdomsvlekken!
 • Daarnaast is het een krachtige antioxidant, wat betekent dat het helpt om de schade door UV-straling te beperken. UVA-straling is de grootste veroorzaker van huidveroudering. Vitamine C beschermt jouw huid tegen deze invloed!

Maar wist je dat vitamine C ook direct een invloed heeft op het collageen en elastine in je huid?

 • Vitamine C stimuleert de aanmaak van collageen
 • Vitamine C vermindert de afbraak van collageen
 • Vitamine C activeert de fibroblasten diep in je huid

Fibroblasten zijn huidcellen die zich bevinden in je diepere huidlagen. Deze fibroblasten zijn in staat collageen en elastine aan te maken. Vitamine C zorgt bovendien ook voor meer fibroblasten! Win-win!

TIP: Benieuwd naar onze 5 tips tegen rimpels? Lees onze blog hier.


Hoe helpt vitamine C bij een droge huid, rosacea en gevoelige huid?

Wist je dat jouw buitenste huidlaag ook wel je huidbarrière wordt genoemd? Bij een droge huid, gevoelige huid, maar ook bij huidaandoeningen zoals rosacea, is jouw huidbarrière als het ware beschadigd.

Een huidbarrière die niet intact is, leidt tot roodheden, droogheid en gevoeligheid. Het onderliggende proces hiervan is transepidermal water loss, waarbij je huid water verliest door de beschadigingen in je buitenste huidlaag.

Vitamine C zorgt voor meer productie van barrière-lipiden en een betere afsluiting van je huidbarrière. Op deze manier draagt vitamine C bij aan het versterken van je huidbarrière.

TIP: Weten wat je nog meer kan doen tegen rosacea? Lees onze blog hier.


Hoe herken ik vitamine C in mijn huidproducten?

Je herkent vitamine C in huidproducten onder andere aan de namen Magnesium Ascorbyl Phosphate, Ascorbyl Glucosine en Sodium Ascorbyl Phosphate.


❌ LET OP:

Kies een product waarbij vitamine C bovenaan de ingrediëntenlijst staat. Staat deze onderaan? Dan heeft vitamine C amper tot geen effect, omdat het percentage vitamine C te laag is. Minimale werkzame percentage vitamine C moet 4% zijn.

ALCOHOL

ALCOHOL

Alcohol wordt vaak in het productieproces gebruikt voor huidproducten als oplosmiddel en om de houdbaarheid van een product te verlengen. Zelfs de meest volle crème kan door toevoeging van alcohol, licht en luchtig aanvoelen op je huid. Dit is de reden dat veel producenten het ingrediënt toevoegen aan een product. Helaas droogt alcohol je huid uit en kan dit irritatie van je huid opleveren. Alcohol ontvet je huid waardoor ingrediënten je huid beter laten binnendringen, maar breekt tegelijkertijd een belangrijke beschermlaag (lipiden) van je huid af.

Alcohol droogt je huid uit

Door het afbreken van je beschermlaag, zorgt alcohol ervoor dat ook ongewenste ingrediënten of bacteriën je huid binnendringen. Daarnaast kan je huid moeilijk vocht vasthouden, waardoor je huid uitdroogt. Je huid wordt rood, droog en geïrriteerd.

Alcohol in huidverzorging bij een vette huid

Op het eerste gezicht lijkt een vette huid baat te hebben bij het gebruik van alcohol in huidverzorging, aangezien ontstekingen (acne) direct indrogen. Helaas drogen niet alleen de ontstekingen uit, maar de gehele huid. Alcohol in huidverzorging beschadigt ook bij een vette huid de buitenste huidlaag en droogt de huid uit. Doordat je huid uitdroogt, gaat je huid als bescherming meer talg produceren Dit zorgt juist voor een nog vettere huid en meer ontstekingen.

Alcohol en huidveroudering

Alcohol zorgt ervoor dat vitamine A (aanwezig in huidproducten met Retinol en zit van nature in onze huid) niet kan worden omgezet naar vitamine A zuur. Waarbij vitamine A zuur collageen en elastine stimuleert , waardoor je huid verstevigt en rimpels verminderen. Alcohol zorgt er dus voor dat proces wordt tegengehouden.

❌ LET OP:

Welke alcohol soorten vermijden?
Uitdrogende alcohol kan je herkennen aan de volgende benamingen:

 • SD alcohol
 • Ethanol
 • Gedenatureerd (alcohol denat.)
 • Isopropyl
 • Methanol
 • Ethylalcohol

Tips

Vette alcohol is niet schadelijk
Er zijn ook alcoholsoorten die minder of nauwelijks irriterend zijn voor je huid, omdat ze vettig zijn. Hierdoor zorgen ze juist dat je vocht vasthoudt en zijn ze niet schadelijk voor je huid. Deze alcoholsoorten zijn:

 • Cetylalcohol
 • Cetearylalcohol
 • Myristylalcohol
 • Behenylalcohol

NIACINAMIDE (VITAMINE B3)

NIACINAMIDE (VITAMINE B3)

Vitamine B3, bij sommigen beter bekend als Niacinamide, noemen wij bij De Online Kliniek vaak een alleskunner! Niacinamide is een ingrediënt met ontzettend veel voordelen en is zeer waardevol voor elke huid. 

Vitamine B3 is een belangrijke antioxidant, versterkt je huidbarrière en remt je talgproductie. Daarnaast zorgt Niacinamide voor minder grove poriën, minder roodheid en irritaties, bescherming tegen vrije radicalen en nog veel meer! Niacinamide is in te zetten tegen huidveroudering, bij vette huiden, acne, hyperpigmentatie, droge huid (ook bij eczeem en psoriasis), rosacea én bij een gevoelige huid

Je begint vast te snappen waarom we het een alleskunner noemen!

Producten met vitamine B bij De Online Kliniek: 5% Niacinamide

Het product in ons assortiment met het hoogste percentage Niacinamide (vitamine B3) is het Vitamin B serum van Alpha-H. Dit product bevat 5% Niacinamide. Vitamine B3 is werkzaam vanaf dit percentage. Het is niet nodig een hoger percentage te gebruiken, omdat het vanaf 5% al werkzaam is. Bij dit ingrediënt is het niet zo dat een hoger percentage meer werkzaam is. Een hoger percentage kan wel leiden tot meer irritatie van de huid. Daarom hebben wij gekozen voor het Alpha-H Vitamin B serum met 5% Niacinamide!

Ben je benieuwd om welke reden we dit product vaak aanraden? Lees snel verder!

Niacinamide als antioxidant

We noemden het net al even: Niacinamide (vitamine B3) is een belangrijke antioxidant. Antioxidanten beschermen onze huid tegen vrije radicalen (zoals zonnestraling, uitlaatgassen, sigarettenrook, etc.) en de schade die deze kunnen aanbrengen aan onze cellen. 

Anti-oxidanten en ouder worden: extra aanvullen is belangrijk!

Van nature bevat je huid deze antioxidanten, maar niet altijd in voldoende mate. Ook nemen antioxidanten in je huid af naarmate je ouder wordt. Producten met Niacinamide verhogen het aantal aanwezige antioxidanten en helpen zo je huid te beschermen tegen vrije radicalen.

Niacinamide tegen huidveroudering

Uit onderzoek blijkt dat Niacinamide (vitamine B3) een positief effect heeft bij het tegengaan van huidveroudering. Het gebruik van Niacinamide leidt tot verminderde zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels

Niacinamide werkt op diverse manieren tegen huidveroudering:

 1. Als antioxidant beschermt Niacinamide tegen UV-straling, de grootste oorzaak van huidveroudering. Smeer wel altijd een dagcrème met SPF na het gebruik van Niacinamide, alleen dit ingrediënt biedt niet voldoende bescherming tegen UV-straling.
 2. Het glycatie proces wordt geremd. Bij het glycatie proces binden suikers zich aan collageen en elastine. Hierbij versuikeren je eiwitten als het ware. Deze versuikering versnelt huidveroudering. Doordat Niacinamide versuikering tegengaat, wordt huidveroudering vertraagd.
 3. Niacinamide zorgt ervoor dat de collageenproductie in je fibroblast toeneemt. Meer collageen in je huid zorgt ervoor dat rimpels minder snel ontstaan en bestaande rimpels minder zichtbaar zijn!

Niacinamide en droge huid

Niacinamide helpt op twee manieren bij een droge huid! Allereerst helpt dit ingrediënt je huid om ceramiden, lipiden en eiwitten op te bouwen om je huid te beschermen. Ceramiden en lipiden zijn natuurlijke vetcellen die in je huidbarrière aanwezig zijn. Deze beschermen je huid en gaan uitdroging tegen

Niacinamide versterkt de huidbarrière

Ook versterkt Niacinamide de barrièrefunctie van je huid. Onderzoek toont aan dat Niacinamide je huidbarrière versterkt doordat het transepidermaal waterverlies vermindert (lees ook onze blog over droge huid, waarin we dit nog verder bespreken).

Wanneer je huid minder water verliest, wordt de vochtbalans in je huid hersteld. Met een sterkere huidbarrière is jouw huid beter bestand tegen invloeden buitenaf, en zal je huid minder snel droog worden!

Niacinamide bij pigment

Onderzoek wijst uit dat Niacinamide effectief is bij het remmen van hyperpigmentatie en het weer oplichten van je gepigmenteerde huid. Niacinamide remt namelijk de melanosomen overdracht.

Je kan melanosomen zien als de cellen die pigment pakketjes afgeven aan de Keratinocyte, waardoor de pigmentkleur in je huid naar boven komt. Doordat Niacinamide dit proces remt, krijgt jouw huid minder pigmentatie.

Niacinamide bij acne

Vitamine B3 zorgt voor talgregulatie. Dit houdt in dat wanneer jouw huid op bepaalde plekken te veel talg aanmaakt (en zo voor mee-eters en acne zorgt), hier de talg vermindert wordt door Niacinamide.

Talgregulatie door Niacinamide

Heb je op andere plekken juist te weinig talg? Dan communiceert Niacinamide met deze cellen zodat hier juist meer talg aangemaakt wordt en je huid hier soepeler wordt. Zo pakt Niacinamide acne direct aan, zónder je huid uit te drogen!

Daarnaast blijkt uit diverse onderzoeken dat Niacinamide ook een ontstekingsremmende werking heeft. Hierdoor worden puistjes die al zichtbaar zijn op je huid, gekalmeerd.

Niacinamide bij grove poriën

Zoals hierboven besproken heeft Niacinamide een talgregulerende werking. Dit helpt ook bij het verminderen van grove poriën!

Hoe ontstaan grove poriën?

De regulatie van talg zorgt ervoor dat poriën minder snel verstopt raken. Poriën rekken uit (worden grove poriën), wanneer ze vol zitten en verstopt zijn. Wanneer deze verstopping wordt opgelost en de poriën niet meer vollopen, krijgen jouw poriën weer de mogelijkheid om te verkleinen.

Grove poriën worden ook veroorzaakt door zonneschade. Doordat vitamine B3 een krachtige antioxidant is, wordt jouw huid bij gebruik van dit ingrediënt beschermd tegen deze schade. Ook zo draagt Niacinamide dus bij aan het verkleinen van poriën.

Niacinamide bij roodheden en irritatie

Doordat Niacinamide een ontstekingsremmende werking heeft én helpt je huidbarrière te versterken, is het een mooi ingrediënt om in te zetten bij een huid met roodheden of irritaties. 

Niacinamide voor alle huidtypen

Niacinamide is een ingrediënt dat goed werkt bij zeer veel verschillende huidtypen (onderzoek). Ook kan het goed worden gecombineerd met andere huidverbeterende ingrediënten in hoge percentages. Er is eigenlijk dus geen reden om dit ingrediënt niet toe te voegen aan je huidverzorgingsroutine!

❌ LET OP:

Niacinamide is pas effectief werkzaam vanaf 5%, zoals in ons Vitamin B serum van Alpha-H (5% Niacinamide). Producten met een lager % Niacinamide doen niets voor je huid.

Tips

Niacinamide is een mooi ingrediënt om samen met Retinol (vitamine A) te gebruiken (bijvoorbeeld het Vitamin B serum voor je nachtcrème). Het serum versterkt je huidbarrière, waardoor jouw huid beter reageert op het werkzame ingrediënt Retinol!

Direct aan de slag?

Wil jij direct beginnen met Niacinamide? Bestel dan direct het Vitamin B serum van Alpha-H. Je kan dit product elke ochtend en elke avond gebruiken, onder je dag- en nachtcrème.

Overdag is het belangrijk om je huid te beschermen met een zonnefactor. Wij raden de Prevention+ Daily Matte Moisturizer SPF 32 van IMAGE Skincare aan. Deze olievrije dagcrème beschermt de huid tegen UVA- en UVB-straling en werkt goed samen met het Vitamin B serum.

GLYCOLZUUR

GLYCOLZUUR

Is afkomstig uit rietsuiker, afgeleid van een natuurlijk product en is bewezen effectief. Hier zijn enorm veel studies naar gedaan. Glycolzuur is geschikt voor huidproblemen zoals hyperpigmentatie, huidveroudering, acne en een droge huid en valt onder de groep ‘fruitzuren’ (ook wel Alpha Hydroxy Acids of AHA).

Glycolzuur is een exfoliant

Verder exfolieert Glycolzuur de huid. Exfoliëren is het verwijderen van dode huidcellen middels een product. In tegenstelling tot het scrubben van de huid wordt bij exfoliëren dode huidcellen verwijderd door de Glycolzuur, in plaats van door het maken van een roterende beweging.

Als we jong zijn hebben we minder hulp nodig, maar als we ouder worden gaat je celdeling vertragen en heeft de huid meer moeite om deze dode huidcellen kwijt te raken.

Zeer geschikt voor een droge acne huid

Heb je een droge acne huid en maakt Salicylzuur (dit is een ander ingrediënt en tevens een exfoliant) je huid droger? Probeer dan eens een product met Glycolzuur. Glycolzuur zorgt ervoor dat je poriën niet verstopt raken en is dus ideaal te gebruiken bij mee-eters, een vette huid en acne.

❌ LET OP:

 • Bouw het gebruik van Glycolzuur op.
 • Je huid kan gevoeliger worden voor zonlicht door Glycolzuur, dus gebruik elke dag een SPF.
 • Tijdens het gebruik van producten met Glycolzuur kan je huid droog en schilferig worden. Schrik hier niet van. Dit is een goed teken, je huid is zich namelijk aan het vernieuwen.
 • Na het aanbrengen van een crème met Glycolzuur kan je een lichte tinteling voelen. Een lichte tot medium tinteling is prima, maar als je huid erg branderig en warm aanvoelt dan is het product te sterk voor je huid.
 • Niet geschikt tijdens zwangerschap.

Tips

 • Glycolzuur is pas werkzaam als de concentratie van het ingrediënt hoog genoeg is (vanaf 5%).
 • Glycolzuur is vooral geschikt voor de normale, vette, droge en ouder wordende huid.
 • Bij een zeer gevoelige en rosacea huid is het inwinnen van goed advies erg belangrijk.

Onze favoriete producten met Glycolzuur

SALICYLZUUR

SALICYLZUUR

Salicylzuur heeft een exfoliërende werking en is een BHA (Beta Hydroxy Acid). Dit ingrediënt is afgeleid van een natuurlijk product. Salicylzuur is afkomstig uit boomschors van de wilg.

Meer geschikt voor de vette en acne huid

Er is veel onderzoek gedaan naar dit ingrediënt, hier komt naar voren dat het goede resultaten oplevert, als je het maar op de juiste manier inzet. Salicylzuur is vet oplosbaar en dringt diep in de poriën en lost daar het opgehoopte talg op. Hierdoor is dit ingrediënt meer geschikt voor de vette en acne huid.

Zorgt voor minder huidirritatie

Omdat de molecuul van Salicylzuur vrij groot is zul je zien dat dit ingrediënt minder irritatie veroorzaakt dan bijvoorbeeld Glycolzuur. Verder kan Salicylzuur goed gebruikt worden als je een gevoelige huid hebt, echter is Salicylzuur niet geschikt als je een droge huid hebt. De kans op een nog drogere huid is vrij groot, kies in dit geval liever voor een product met het exfoliërende ingrediënt Glycolzuur.

❌ LET OP:

 • Bouw het gebruik van Salicylzuur op.
 • Je huid kan gevoeliger worden voor zonlicht door Salicylzuur, dus gebruik elke dag een SPF.
 • Tijdens het gebruik van producten met Salicylzuur kan je huid droog en schilferig worden. Schrik hier niet van. Dit is een goed teken, je huid is zich namelijk aan het vernieuwen.
 • Salicylzuur heeft dezelfde chemische opbouw als de pijnstiller aspirine en hierdoor beschikt deze ook over een ontstekingsremmende functie. Dit betekent dat als je allergisch bent voor aspirine, je voorzichtig moet zijn met Salicylzuur.
 • Niet geschikt tijdens zwangerschap.

Tips

 • Salicylzuur is pas werkzaam als de concentratie van het ingrediënt hoog genoeg is (2%).
 • Salicylzuur is vooral geschikt voor de normale en vette huid
 • Bij een zeer gevoelige en rosacea huid is het inwinnen van goed advies erg belangrijk.

Onze favoriete producten met Salicylzuur

Reiniging

Waarom moet je je huid reinigen?

“Een goede reiniging van je gezicht is de basis van een goede skincare routine”, aldus onze huidtherapeut. Onze huid krijgt namelijk een hoop te verduren, zowel van buitenaf (externe invloeden) als van binnenuit (interne invloeden). Wanneer je deze invloeden niet van je huid reinigt, vergroot je de kans op vroegtijdige huidveroudering en huidproblemen (puistjes, roodheden, droge huid, etc). En dat wil je natuurlijk niet!

In deze blog leggen we je daarom meer uit over onze facial cleansers.


GELIJK BEGINNEN?

Kan je niet wachten om met de beste reinigers voor jouw huid te starten? Bekijk hier direct al onze facial cleansers. Op deze pagina vind je ook onze reiniger sets voor double cleansing (samengesteld door onze huidtherapeut).

BEKIJK ALLE GEZICHTREINIGERS


DE BASIS VAN JE SKINCARE ROUTINE: DE JUISTE REINIGING

Het reinigen van je huid is voor iedereen belangrijk. Niet alleen wanneer je last hebt van een huidprobleem (zoals acne, pigment, roodheden of rimpels), maar ook wanneer je je huid jong en vitaal wilt houden.

Je huid krijgt namelijk een hoop te verduren: UV-straling (UVA en UVB), uitlaatgassen en andere vrije radicalen. Maar ook produceert je huid overdag talg, zweet en gebruiken veel vrouwen make-up. Wanneer je deze invloeden niet van je huid reinigt, vergroot je de kans op huidproblemen en vroegtijdige huidveroudering.


WAAROM MOET JE IN DE AVOND JE HUID REINIGEN?

Overdag komt je huid met een heleboel invloeden in aanraking, van buitenaf en van binnenuit. We gaven net al enkele voorbeelden: UV-straling en andere vrije radicalen, talg, zweet en make-up. Al deze invloeden verzamelen zich op je huid. Door ‘s avonds je huid goed te reinigen, zorg je ervoor dat al deze invloeden van je huid verwijderd worden.

Door deze invloeden te verwijderen, zorg je er ook voor dat je poriën minder snel verstopt raken. Onzuiverheden ontstaan hierdoor minder snel. Maar wist je al dat deze invloeden ook voor vroegtijdige huidveroudering kunnen zorgen? Zelfs als je dus geen onzuiverheden hebt, is een goede reiniging belangrijk!

Ten slotte kunnen jouw serum en nachtcrème beter hun werk doen op een gereinigde huid, doordat ze gemakkelijker de diepte van je huid kunnen bereiken.


WAAROM MOET JE IN DE OCHTEND JE HUID REINIGEN?

Wanneer je slaapt, verwerkt je huid afvalstoffen. Deze afvalstoffen worden door je huid afgescheiden en blijven dan dus eigenlijk liggen op de buitenkant van je huid. Daarnaast zweet je in je slaap en slaap je vaak meerdere dagen op dezelfde kussensloop. Deze transpiratie, talg en bacteriën wil je natuurlijk van je huid verwijderen in de ochtend, zodat je met een schone lei aan de dag begint!


WAAROM MOET JE TWEE VERSCHILLENDE REINIGERS GEBRUIKEN?

Wist je dat wij aanraden je huid iedere ochtend én avond twee keer achter elkaar te reinigen? Dit noemen we double cleansing.

Reiniger 1: alle viezigheid verwijderen

De eerste reiniger zorgt ervoor dat overtollig talg, zweet, crème-resten, eventuele make-up resten en andere invloeden van buitenaf van je huid worden verwijderd. Als eerste reiniger kiezen we het liefst voor een milde reiniger, welke je huid ook hydrateert of kalmeert.

Reiniger 2: dieptereiniging + dode huidcellen verwijderen

De tweede reiniger is vaak krachtiger dan de eerste reiniger en heeft een exfoliërende werking. Dit betekent dat de tweede reiniger jouw dode huidcellen vermindert. Door dode huidcellen te verwijderen, krijgt je huid meer glow en minder onzuiverheden. Ook stimuleer je door te exfoliëren de aanmaak van nieuwe huidcellen, wat perfect is tegen fijne lijntjes, rimpels en pigmentvlekken. Doordat de eerste reiniger al goed je huid heeft schoongemaakt, kan deze tweede reiniger nog dieper in jouw huid zijn werk doen. De weg is als het ware al vrijgemaakt!

Door twee reinigers met elkaar te combineren, zorg je ervoor dat je huid optimaal profiteert van de ingrediënten in beide reinigers.


HUID MET ALLEEN WATER REINIGEN?

Nee, helaas niet. Op je huid bevinden zich onder andere vuil en talg. Talg is een vettig stofje. Water mengt niet goed met vet/oliën. Wanneer je je huid alleen met water reinigt, loopt dit water eigenlijk direct weer van je huid af zonder iets met het talg te doen! Je hebt hiervoor echt een reiniger nodig.


VERMIJD UITDROGENDE INGREDIËNTEN

Veel mensen ervaren een droog en trekkerig gevoel na het reinigen van hun huid. Dit komt doordat de meeste reinigers in drogisterijen, winkels en online irriterende ingrediënten zoals parfum, alcohol en parabenen bevatten. Deze ingrediënten drogen je huid uit, zorgen voor meer zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels en werken onzuiverheden in de hand.

TEVEEL UITDROGEN = VERHOOGDE TALGPRODUCTIE

Wist je dat een droge huid gaat overcompenseren door meer talg aan te maken? Een hogere talgproductie kan vervolgens weer leiden tot meer onzuiverheden. Dat wil je natuurlijk niet!


HOE KIES IK DE BESTE REINIGING GEZICHT?

Een goede reiniging voor gezicht is dus een must-have voor iedereen. Maar welke reiniger past nu bij jouw huid? Het is belangrijk om de juiste gezichtsreiniger (facial cleanser) te kiezen voor jouw huidtype.

Maar hoe doe je dit? Om jou hierbij te helpen, heeft onze huidtherapeut op basis van jarenlange ervaring de beste reiniging duo’s voor jou samengesteld.

 • Heb jij een vette huid (met onzuiverheden)? Kies dan voor een talg oplossende, ontstekingsremmende reiniger met Salicylzuur (bekijk hier ons perfecte reinigingsduo).
 • Heb je juist een droge huid (met onzuiverheden)? Dan is een reiniger met vitamine C een must have (bekijk hier ons reinigingsduo voor droge huid).
 • Wil je anti-aging werken? Dan zijn peptiden en Glycolzuur onmisbaar in jouw routine (onze huidtherapeut adviseert deze twee reinigers).
 • Doffe huid weer laten stralen? De combinatie van een reiniger met vitamine C en een reiniger met Glycolzuur zorgen voor een prachtige glow! Klik hier om deze twee reinigers te bekijken.
 • Pigmentvlekken verwijderen? Dan kies je voor vitamine C + onze meest krachtige reiniger met 3 zuren: Glycolzuur, Melkzuur en Salicylzuur (bekijk dit reinigingsduo hier).
 • Gevoelige huid? Vitamine C herstelt je huidbarrière en een exfoliant op basis van enzymen zorgt voor een milde verwijdering van dode huidcellen (bekijk dit reinigingsduo hier).
 • (Acne)littekens in je gezicht verminderen? Onze huidtherapeut adviseert een vitamine C reiniger + Glycolzuur reiniger om littekens van binnenuit op te vullen (bekijk dit duo hier).
 • Rosacea of roodheden? Pas op met te agressieve reinigers en kies voor onze hydraterende combinatie om roodheden te verminderen (bekijk hier het reinigingsduo voor rosacea en roodheden).
 • Last van eczeem of psoriasis? Onze huidtherapeut adviseert je huid te reinigen met onze VITAL C cleanser met 12% vitamine C. Deze hydrateert je huid en zorgt ervoor dat schilfertjes sneller verdwijnen.
 • Seborroïsch eczeem? Deze vorm van eczeem wordt veroorzaakt door een gistje. Wij adviseren de ORMEDIC Cleanser om je huid te ontvetten, de ontstekingsreactie te verminderen en je huid te kalmeren.

BEKIJK ALLE REINIGING GEZICHT

Wij hebben de beste reinigers van de beste merken voor je bij elkaar gebracht op deze pagina. Voor ieder huidprobleem heeft onze huidtherapeut een passend reiniging duo samengesteld.


PERSOONLIJK ADVIES

Kom je er niet helemaal uit? Wil je persoonlijk advies voor de beste reiniging gezicht? Of wil je graag advies over het beste serum, dagcrème en nachtcrème voor jouw huidtype? Neem dan contact op met één van onze huidtherapeuten, ze helpen je graag bij het zoeken naar de juiste producten voor jouw huid. Je kan direct een mailtje (info@deonlinekliniek.nl) of WhatsApp bericht sturen (+316 11 80 79 43).

Nooit meer iets missen van De Online Kliniek? Volg ons op Facebook, Instagram en TikTok!

Behandellocatie: Bankaplein 2, Den Haag

Wil je op de hoogte blijven van al onze producten, acties en kortingen van IMAGE Skincare, Mesoestetic, Alpha-H, LAVIESAGE, Medik8, Vitakruid, Toskani, Vita Liberata, LOVELI en meer? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.