Begrippenlijst

Onderstaand vind je een lijst met begrippen en termen die je op weg helpen om alles te weten te komen over de huid, ingrediënten en nog veel meer.

Klik op een begrip om onze uitleg te lezen.

Vitamine A

VITAMINE A (retinol)

Retinol valt onder de verzamelnaam retinoïden en is samen met vitamine a-zuur de meest effectieve vorm. Vitamine a-zuur heeft goede resultaten op het verminderen van huidveroudering, pigmentvlekken en acne. Echter loop je meer risico op bijwerkingen bij vitamine a-zuur gebruik en is daarom enkel op recept van de arts verkrijgbaar. Retinol is een minder sterke variant van vitamine a-zuur en is een veelgebruikt ingrediënt in cosmetica producten.

Waarom is retinol effectief?

Retinol is effectief zodra het is opgenomen door je huid en direct wordt afgebroken in Retinoïnezuur. Dit is de stof die de huidverbetering realiseert. Retinol zorgt voor een herstellend vermogen van de huidcellen. Het vertelt andere huidcellen hoe ze zich moeten herstellen en dat ze nieuwe cellen moeten aanmaken. Hierdoor schilfert de huid af en komen gezonde cellen hiervoor in de plaats.

Doordat gezonde cellen ontstaan verminderen pigmentvlekken langzaam. Verder neutraliseert Retinol talg en exfolieert het de huid. Hierdoor worden dode huidcellen verwijderd en kan talg makkelijk de huid verlaten. De resultaten van Retinol zijn na een aantal maanden al goed zichtbaar (egaler / strakkere huid).

Wat zijn de risico’s?

Retinol is effectief, maar niet zonder risico’s. Het kan namelijk niet door iedereen gebruikt worden. Het komt vaak voor dat droge en gevoelige huidtypen veel irritatie en een droge huid ervaren bij het gebruik van Retinol. Nu is het erg afhankelijk welk percentage Retinol het product bevat, welke variant van vitamine A het is en welke andere producten je gebruikt. Een goed advies van een huidtherapeut is daarom onmisbaar bij optimaal gebruik van Retinol. Mocht je interesse hebben? Geven we graag advies over het gebruik van dit ingrediënt en hoe je dit het beste kan opbouwen.

Wat moet je vermijden?

Retinol kan niet goed tegen licht en lucht, dus let er op dat je geen Retinol koopt in een potje waarbij de substantie open ligt en pas op dat je deze niet in de zon zet. De werking gaat dan snel achteruit en je hebt dan eigenlijk niets meer aan het product.

Hoe lang moet je huid wennen aan Retinol?

Je huid heeft tijd nodig om aan Retinol te wennen. Geef je huid minimaal zes weken de tijd om te wennen.

Welke ingrediënten werken goed samen met Retinol?

We raden je aan om huidverzorgingsproducten aan te passen op het gebruik van Retinol producten. Doordat de celvernieuwing wordt gestimuleerd kan je huid de eerste paar weken droger aanvoelen en licht gaan vervellen. Schrik hier niet van, want dit is heel normaal en juist wenselijk. Het product doet namelijk zijn werk. Om je huid minder droog aan te laten voelen raden we aan om voornamelijk milde producten te gebruiken. Vitamine C, E en Niacinamide (vitamine B) zijn goede aanvullingen op het gebruik van Retinol. Deze drie krachtige antioxidanten zorgen voor hydratatie, bescherming van je huidcellen en versterkt je huidbarrière.

Je huid wordt gevoelig voor UV-straling

Tot slot maakt Retinol je huid gevoelig voor UV straling, waardoor huidschade door de zon snel ontstaat. Gebruik Retinol in de avond in plaats van overdag en gebruik altijd een zonbescherming met minimaal factor 30. Het gebruik van Retinol wordt afgeraden tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding, omdat er geen onderzoek naar gedaan is.

Retinol wordt gestimuleerd door bepaalde voeding

Retinol is een voorstadium van vitamine A en krijgen we met name binnen via onze voeding. We maken deze vitamine niet zelf aan, maar kan met name gestimuleerd worden door voedingsmiddelen of door huidproducten. Vitamine A vind je terug in voeding zoals spinazie, wortelen, broccoli, zuivel, eieren, vlees en vis. Vitamine A is belangrijk voor een goede gezondheid, omdat het invloed heeft op de groei van je afweersysteem.

Beschermt tegen bacteriën

Hoe meer vitamine A je binnenkrijgt, hoe beter je lichaam beschermt is tegen bacteriën. Daarnaast helpt het bij de aanmaak van collageen en elastine. Deze zorgen beide ervoor dat je huid stevig blijft. Zo heb je minder kans op rimpels en verslapping van je huid. Door het stimuleren van collageen en elastine versnelt je celvernieuwing en wordt je huid glad en egaal.

Vitamine A:

 • Verstevigt je huid
 • Vermindert pigmentatie
 • Geschikt voor de normale tot vette huid
 • Vermindert acne littekens, pigmentvlekken en rimpels
 • Stimuleert je collageen aanmaak
 • Laat een doffe huid weer stralen
 • Maakt poriën minder zichtbaar

❌ LET OP:

 • Niet gebruiken tijdens zwangerschap of het geven van borstvoeding, omdat er geen onderzoek gedaan is of dit schadelijk is voor de baby.
 • Gebruik geen vitamine A (Retinol) als je de volgende dag in de zon gaat. Dit kan namelijk voor pigmentvlekken zorgen.
 • Start niet met een te hoog percentage. Je huid raakt dan geïrriteerd en kan gaan jeuken. Een fijn product om te wennen aan het gebruik van vitamine A (retinol) is de AGELESS Total Overnight Retinol Masque.
 • Bouw het gebruik van vitamine A (Retinol) rustig op. Start met 1 of 2 keer per week en vraag advies aan een huidtherapeut over hoe jij het gebruik het beste kan opbouwen.
 • Schrik niet als je huid reageert op dit ingrediënt. Je huidvernieuwing versnelt, waardoor schilfers en droogheid kunnen ontstaan. Dit is een hele normale reactie en niks om je zorgen over te maken.
 • Breng geen pure vitamine A (retinol) onder je ogen aan. De huid rondom je ogen is gevoelig en kwetsbaar, waardoor snel huidirritatie ontstaat.

‼️ Tips

 • Breng elke dag minimaal SPF 30 aan.
 • Is effectief vanaf 0,01%.
 • Soms verwerken leveranciers vitamine A (retinol) in een speciaal afgifte systeem (zorgt dat de vitamine A nog dieper je huid in komt). Echter is het percentage dan geen leidraad meer van hoe effectief het product is. Focus dus niet alleen op het percentage, maar kijk ook naar welke andere ingrediënten zijn toegevoegd en of het product een afgifte systeem bevat.
 • Voor meer resultaat combineer je vitamine A (Retinol) met andere antioxidanten.
 • Wees geduldig! Het stimuleren van collageen kost tijd (soms wel 2-4 maanden voor je resultaat ziet).

Onze favoriete producten met vitamine A (retinol)

ALCOHOL

ALCOHOL

Alcohol wordt vaak in het productieproces gebruikt voor huidproducten als oplosmiddel en om de houdbaarheid van een product te verlengen. Zelfs de meest volle crème kan door toevoeging van alcohol, licht en luchtig aanvoelen op je huid. Dit is de reden dat veel producenten het ingredient toevoegen aan een product. Helaas droogt alcohol je huid uit en kan dit irritatie van je huid opleveren. Alcohol ontvet je huid waardoor ingrediënten je huid beter laten binnendringen, maar breekt tegelijkertijd een belangrijke beschermlaag (lipiden) van je huid af.

Alcohol droogt je huid uit

Door het afbreken van je beschermlaag, zorgt alcohol ervoor dat ook ongewenste ingrediënten of bacteriën je huid binnendringen. Daarnaast kan je huid moeilijk vocht vasthouden, waardoor je huid uitdroogt. Je huid wordt rood, droog en geïrriteerd.

Alcohol in huidverzorging bij een vette huid

Op het eerste gezicht lijkt een vette huid baat te hebben bij het gebruik van alcohol in huidverzorging, aangezien ontstekingen (acne) direct indrogen. Helaas drogen niet alleen de ontstekingen uit, maar de gehele huid. Alcohol in huidverzorging beschadigt ook bij een vette huid de buitenste huidlaag en droogt de huid uit. Doordat je huid uitdroogt, gaat je huid als bescherming meer talg produceren Dit zorgt juist voor een nog vettere huid en meer ontstekingen.

Alcohol en huidveroudering

Alcohol zorgt ervoor dat vitamine A (aanwezig in huidproducten met Retinol en zit van nature in onze huid) niet kan worden omgezet naar vitamine A zuur. Waarbij vitamine A zuur collageen en elastine stimuleert , waardoor je huid verstevigt en rimpels verminderen. Alcohol zorgt er dus voor dat proces wordt tegengehouden.

❌ LET OP:

Welke alcohol soorten vermijden?
Uitdrogende alcohol kan je herkennen aan de volgende benamingen:

 • SD alcohol
 • Ethanol
 • Gedenatureerd (alcohol denat.)
 • Isopropyl
 • Methanol
 • Ethylalcohol

Tips

Vette alcohol is niet schadelijk
Er zijn ook alcoholsoorten die minder of nauwelijks irriterend zijn voor je huid, omdat ze vettig zijn. Hierdoor zorgen ze juist dat je vocht vasthoudt en zijn ze niet schadelijk voor je huid. Deze alcoholsoorten zijn:

 • Cetylalcohol
 • Cetearylalcohol
 • Myristylalcohol
 • Behenylalcohol

GLYCOLZUUR

GLYCOLZUUR

Is afkomstig uit rietsuiker, afgeleid van een natuurlijk product en is bewezen effectief. Hier zijn enorm veel studies naar gedaan. Glycolzuur is geschikt voor huidproblemen zoals hyperpigmentatie, huidveroudering, acne en een droge huid en valt onder de groep ‘fruitzuren’ (ook wel Alpha Hydroxy Acids of AHA).

Glycolzuur is een exfoliant

Verder exfolieert Glycolzuur de huid. Exfoliëren is het verwijderen van dode huidcellen middels een product. In tegenstelling tot het scrubben van de huid wordt bij exfoliëren dode huidcellen verwijderd door de Glycolzuur, in plaats van door het maken van een roterende beweging.

Als we jong zijn hebben we minder hulp nodig, maar als we ouder worden gaat je celdeling vertragen en heeft de huid meer moeite om deze dode huidcellen kwijt te raken.

Zeer geschikt voor een droge acne huid

Heb je een droge acne huid en maakt Salicylzuur (dit is een ander ingrediënt en tevens een exfoliant) je huid droger? Probeer dan eens een product met Glycolzuur. Glycolzuur zorgt ervoor dat je poriën niet verstopt raken en is dus ideaal te gebruiken bij mee-eters, een vette huid en acne.

❌ LET OP:

 • Bouw het gebruik van Glycolzuur op.
 • Je huid kan gevoeliger worden voor zonlicht door Glycolzuur, dus gebruik elke dag een SPF.
 • Tijdens het gebruik van producten met Glycolzuur kan je huid droog en schilferig worden. Schrik hier niet van. Dit is een goed teken, je huid is zich namelijk aan het vernieuwen.
 • Na het aanbrengen van een crème met Glycolzuur kan je een lichte tinteling voelen. Een lichte tot medium tinteling is prima, maar als je huid erg branderig en warm aanvoelt dan is het product te sterk voor je huid.
 • Niet geschikt tijdens zwangerschap.

Tips

 • Glycolzuur is pas werkzaam als de concentratie van het ingrediënt hoog genoeg is (vanaf 5%).
 • Glycolzuur is vooral geschikt voor de normale, vette, droge en ouder wordende huid.
 • Bij een zeer gevoelige en rosacea huid is het inwinnen van goed advies erg belangrijk.

Onze favoriete producten met Glycolzuur

SALICYLZUUR

SALICYLZUUR

Salicylzuur heeft een exfoliërende werking en is een BHA (Beta Hydroxy Acid). Dit ingrediënt is afgeleid van een natuurlijk product. Salicylzuur is afkomstig uit boomschors van de wilg.

Meer geschikt voor de vette en acne huid

Er is veel onderzoek gedaan naar dit ingrediënt, hier komt naar voren dat het goede resultaten oplevert, als je het maar op de juiste manier inzet. Salicylzuur is vet oplosbaar en dringt diep in de poriën en lost daar het opgehoopte talg op. Hierdoor is dit ingrediënt meer geschikt voor de vette en acne huid.

Zorgt voor minder huidirritatie

Omdat de molecuul van Salicylzuur vrij groot is zul je zien dat dit ingrediënt minder irritatie veroorzaakt dan bijvoorbeeld Glycolzuur. Verder kan Salicylzuur goed gebruikt worden als je een gevoelige huid hebt, echter is Salicylzuur niet geschikt als je een droge huid hebt. De kans op een nog drogere huid is vrij groot, kies in dit geval liever voor een product met het exfoliërende ingrediënt Glycolzuur.

❌ LET OP:

 • Bouw het gebruik van Salicylzuur op.
 • Je huid kan gevoeliger worden voor zonlicht door Salicylzuur, dus gebruik elke dag een SPF.
 • Tijdens het gebruik van producten met Salicylzuur kan je huid droog en schilferig worden. Schrik hier niet van. Dit is een goed teken, je huid is zich namelijk aan het vernieuwen.
 • Salicylzuur heeft dezelfde chemische opbouw als de pijnstiller aspirine en hierdoor beschikt deze ook over een ontstekingsremmende functie. Dit betekent dat als je allergisch bent voor aspirine, je voorzichtig moet zijn met Salicylzuur.
 • Niet geschikt tijdens zwangerschap.

Tips

 • Salicylzuur is pas werkzaam als de concentratie van het ingrediënt hoog genoeg is (2%).
 • Salicylzuur is vooral geschikt voor de normale en vette huid
 • Bij een zeer gevoelige en rosacea huid is het inwinnen van goed advies erg belangrijk.

Onze favoriete producten met Salicylzuur

Vitamine C

VITAMINE C

Vitamine C vermindert pigmentvlekken en beschermt je huid tegen UV-straling. UV-straling veroorzaakt onder andere vrije radicalen in je huid en lichaam.

Wat zijn vrije radicalen?

Vrije radicalen vormen zich de hele dag door in je lichaam, bijvoorbeeld door het afbreken van voeding, door het roken van sigaretten en blootstelling aan uitlaatgassen en UV-straling.

Wat is het gevaar van vrije radicalen?

Te veel vrije radicalen kunnen ervoor zorgen dat bepaalde lichaamsprocessen worden verstoord. Vrije radicalen vallen vaak goede (gezonde) moleculen in je lichaam aan. Een belangrijke molecuul die door vrije radicalen wordt aangetast is je DNA. Wanneer vrije radicalen je DNA aantasten, stuurt je DNA verkeerde informatie door tijdens je celdeling. Je loopt meer risico op het krijgen van ziektes en lichaamscellen raken beschadigd (denk aan huidkanker, pigmentvlekken of vroegtijdige huidveroudering).

Waarom helpen antioxidanten tegen vrije radicalen?

Vrije radicalen worden door je lichaam geneutraliseerd, maar je lichaam kan soms wel wat hulp gebruiken. Antioxidanten komen dan goed van pas. Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen (verminderen schade in je lichaam). Vitamine C is een antioxidant en is in staat vrije radicalen te neutraliseren. Daarnaast vermindert vitamine C pigmentvlekken, stimuleert het collageen en maakt het je huid stevig en egaal.

Vitamine C stimuleert collageen en elastine

Een ander groot voordeel van vitamine C, is dat het in staat is collageen en elastine te vormen in je huid, zodat deze verstevigt. vitamine C activeert namelijk de fibroblasten diep in je huid. Fibroblasten zijn huidcellen die zich bevinden in je diepere huidlagen. Zij zijn in staat collageen en elastine aan te maken en wonden te herstellen door een litteken te vormen (je huid op te vullen).

Is je huid slap? Dan zijn je fibroblasten minder actief!

Als je fibroblasten minder actief zijn, dan produceren ze minder collageen en elastine. Door een behandelingen te ondergaan zoals microneedling, en producten met onder andere vitamine C te gebruiken, worden je fibroblasten geprikkelt om actief te blijven. Gebruik dan ook dagelijks vitamine C in huidproducten om collageen en elastine in je huid te stimuleren. Dit verstevigt je huid!

Vitamine C

 • Beschermt je huid (UV-straling en vrije radicalen)
 • Vermindert pigment en rimpels
 • Geschikt voor een gevoelige huid
 • Maakt je huid egaal en stevig
 • Brengt je huid in balans

Vormen van Vitamine C

Je herkent vitamine C onder andere aan de namen Magnesium Ascorbyl Phosphate, Ascorbyl Glucosine en Sodium Ascorbyl Phosphate.

Vitamine C is geschikt voor elke huid, namelijk:

 • Doffe huid
 • Droge huid
 • Vette huid
 • Acne huid
 • Huid met pigmentvlekken
 • Huid met roodheden
 • Huid met rimpels
 • Huid met grove poriën
 • Huid met littekens

❌ LET OP:

Kies een product waarbij vitamine C bovenaan de ingrediëntenlijst staat. Staat deze onderaan? Dan heeft vitamine C amper tot geen effect, omdat het percentage vitamine C te laag is. Minimale werkzame percentage vitamine C moet 5% zijn.

Tips

 • Is effectief vanaf 5%
 • Verschillende vormen van vitamine C in een product, maakt je product extra werkzaam.
 • Vitamine C wordt versterkt als deze gecombineerd wordt met andere antioxidanten zoals vitamine E.
 • Vitamine C en B verminderen roodheid door het verstevigen van je huid. Met name het verstevigen van de wand van je bloedvaten, dit zorgt voor minder roodheid.
 • Vitamine C en B remmen het enzym Tyrosinase, waardoor minder pigment ontstaat.