Geschreven door
De Online Kliniek

Heb je last van pigmentvlekken?

Van alles al geprobeerd, maar nog steeds geen resultaat? Geen zorgen! Bestaande pigmentvlekken kan je wel degelijk oplichten en vorming van nieuwe pigmentvlekken kan je tegengaan.

We raden je dan ook aan om huidproducten te gaan gebruiken die voornamelijk vitamine C, Glycolzuur, Kojiczuur en Retinol bevatten. En vergeet niet elke dag je huid te beschermen tegen de zon met Titanium dioxide en Zinkoxide.

We vertellen je in deze blog graag wat de factoren zijn die pigmentvlekken veroorzaken en wat je hier allemaal tegen kan doen.


Verschillende vormen van pigmentvlekken

Steeds meer mensen krijgen last van pigmentvlekken. De bekendste pigmentvlekken zijn de zonne- of ouderdomsvlekken. Deze pigmentvlekken ontstaan nadat de huid jarenlang is blootgesteld aan de zon en verschijnen meestal op latere leeftijd.

Verschillende soorten pigment melasma, PIHP, ouderdomsvlek, sproeten

Andere vormen van pigmentvlekken zijn sproetjes (niet de aangeboren sproetjes), de “pigmentsnor” en donkere vlekken in je haargrens. Deze ontstaan vaak bij een toename van hormonen, bijvoorbeeld bij zwangerschap (Melasma) of het gebruik van de anticonceptiepil.

Als je een zeer blanke huid en rood haar hebt, dan heb je van nature de kans op sproetjes. Dit zijn dus andere sproetjes dan die je overhoudt aan een zomer lang in de zon. De sproetjes die je aan het einde van de zomer krijgt zijn kleine pigment beschadigingen. De kans is groot dat deze niet vanzelf weggaan. Dit is blijvende zonschade.

Tot slot kan een wondje, huidirritatie of acne ineens een vervelende donkere plek op je huid achterlaten (post inflammatoire hyperpigmentatie). Ook dit is een pigmentvlek.


Wat gebeurt er in de huid bij de aanmaak van pigmentvlekken?Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn het gevolg van een verstoorde aanmaak van je melanine (pigment). Pigment is een bruine kleur die wordt aangemaakt door pigmentcellen. Door kleine korreltjes pigment af te geven aan je buitenste laag van de huid, krijgt je huid haar kleur.

Onder invloed van zonlicht neemt het aantal werkzame pigmentcellen en de aanmaak van pigment toe, hierdoor wordt je huid bruin. Als er een verstoring van dit proces plaatsvindt (er wordt teveel pigment aangemaakt), kunnen pigmentvlekken ontstaan.


Wat zijn factoren die pigmentverstoring veroorzaken?

Factoren die verstoring van de pigmentaanmaak kunnen veroorzaken zijn onder andere de zon, maar ook hormonale veranderingen. Zoals zwangerschap of het gebruik van de anticonceptiepil. Verstoring van de pigmentaanmaak kan ook veroorzaakt worden door het gebruik van verkeerde huidproducten en irriterende stoffen in cosmetica (make-up).


Welke ingrediënten veroorzaken pigmentvlekken?

Ingrediënten in huidproducten die pigmentvlekken veroorzaken zijn bijvoorbeeld alcohol en parfum. Deze ingrediënten irriteren je huid en beschadigen je buitenste huidlaag, waardoor pigmentvlekken sneller ontstaan.

Daarnaast kan het gebruik van ingrediënten die je huid gevoelig maken voor zonlicht (denk aan Retinol of Glycolzuur) of het gebruik van teveel exfoliërende ingrediënten (deze verwijderen dode huidcellen, wat direct een beschermlaag is) ook voor pigmentvlekken zorgen. Goede begeleiding tijdens het gebruik van deze ingrediënten is essentieel.


Verminder en voorkom pigmentvlekken in 4 stappen

De producten die we verkopen bevatten hoge percentages werkzame ingrediënten. Ze zijn bewezen veilig en werkstoffen dringen daadwerkelijk door je eerste huidlaag heen. Zo stimuleren we de vernieuwing van huidcellen zodat je huid daadwerkelijk verbetert.

Bekijk hieronder 4 stappen om pigmentvlekken te verminderen en te voorkomen.


Stap 1. Gebruik elke dag (ook in de winter) een dagcrème met SPF

Hoewel de zon niet altijd de oorzaak is van pigment kan blootstelling aan zonlicht de huidverkleuringen wel erger maken. Elke dag minimaal SPF 30 smeren beschermt je huid niet alleen tegen UV-straling, maar ook tegen vorming van pigmentvlekken.

Kies voor een product die bescherming biedt tegen UVA en UVB, wat betekent dat het beschermt tegen “Aging” en “Burning”. Handig ezelsbruggetje!


UVA-stralen

Deze zijn het hele jaar door aanwezig en komen makkelijk door de wolken en glas heen. Ze laten je huid niet verbranden. Je voelt er niets van, maar ze kunnen behoorlijk wat schade aanrichten. UVA-stralen zorgen namelijk voor het afbreken van elastine- en collageenvezels waardoor je huid slap en rimpelig wordt. Ze kunnen huidkanker en pigmentvlekken veroorzaken. Daarnaast kan blootstelling aan UVA-stralen zorgen voor jeuk en roodheid van je huid, ook wel bekend als zonneallergie.


UVB-stralen

Deze zorgen voor een bruine kleur (na een dag in de zon) en kunnen je huid laten verbranden. UVB-stralen kunnen niet door wolken en glas dringen. Om deze reden word je niet bruin als het buiten dicht bewolkt is of achter glas zit. UVB-stralen kunnen huidkanker en allergische reacties veroorzaken.

Deze stralen beschadigen namelijk je buitenste huidlaag en je DNA. De beschadiging van je DNA zorgt dat je huid “slechte” huidcellen” gaat aanmaken, wat kan leiden tot een melanoom (gevaarlijkste vorm van huidkanker).

SPF in foundation is niet voldoende
SPF in foundation is niet voldoende

Het is belangrijk om je huid dagelijks te beschermen tegen UVA- en UVB-straling. Dit om huidveroudering tegen te gaan en te voorkomen dat je huid schade oploopt door verbranding. Helaas is een SPF in je foundation niet voldoende om je huid goed te beschermen. Het is alleen voldoende als het in de juiste hoeveelheid aangebracht wordt.

Om je huid goed te beschermen tegen de zon met een foundation heb je minimaal een een theelepel foundation nodig. Dit zou te veel foundation op je gezicht zijn. Om deze reden is een losse zonbescherming met SPF de juiste keuze.

Op deze foto zie je hoeveel foundation je moet aanbrengen voor voldoende bescherming. Zoals je ziet lijkt het alsof er een masker is aangebracht. Kortom, het is dus geen optie om alleen je huid te beschermen met SPF vanuit je foundation.


Welke producten geven wel voldoende bescherming?


Dagcrème met zonbescherming SPF 32

Prevention+ SPF 32 IMAGE Skincare

De PREVENTION + Matte Moisturizer SPF 32 is een lichtgewicht olievrije moisturizer die je huid hydrateert en beschermt tegen UVA en UVB-straling. Een extra voordeel aan dit product is dat het talg absorbeert, waardoor je altijd een matte huid hebt zonder dat je huid gaat glimmen.

De PREVENTION + Matte Moisturizer SPF 32 is geschikt voor elk huidtype en is verkrijgbaar voor €47,5

Dagcrème met zonbescherming SPF 50

Prevention + 50 SPF IMAGE Skincare

Heb je een droge en of gevoelige huid zonder ontstekingen (acne)? Dan past de PREVENTION + Daily Ultimate Moisturizer SPF 50 bij jouw huid. Deze hydraterende en kalmerende dagcrème herstelt de meest droge huiden en vermindert een trekkig gevoel na het douchen. De dagcrème trekt snel in en beschermt tegen UVA en UVB-straling.

De PREVENTION + Daily Ultimate Moisturizer SPF 50 is geschikt voor een droge en of een gevoelige huid, zonder ontstekingen (acne) en is verkrijgbaar voor €48,-


Dagcrème met foundation en zonbescherming SPF 30
PREVENTION+ - Daily Tinted Moisturizer SPF 30+

Wil je toch liever een foundation en SPF ineen, dan biedt de PREVENTION + Daily Tinted Moisturizer SPF 30 een uitkomst. Deze hydraterende dagcrème beschermt tegen UVA en UVB-straling en geeft je huid een mooie egale gloed. De kleur past zich aan naar elke huidskleur en biedt bescherming tegen de zon en hydrateert en herstelt je huid.

De PREVENTION + Daily Tinted Moisturizer SPF 30 is geschikt voor elk huidtype en verkrijgbaar voor €48,-


Stap 2. Ochtend en avond 2x achter elkaar reinigen

Reinig je huid elke ochtend en avond met twee verschillende reinigers. Een milde reiniger (VITAL C of ORMEDIC) en een reiniger met Glycolzuur. Glycolzuur wordt onder andere verkregen uit suikerriet en staat ook bekend als Alphahydroxyzuur (AHA). Het ingrediënt kan heel goed door je huid worden opgenomen, beter dan andere zuren. Dit komt omdat Glycolzuur een kleine molecuul grootte heeft en hierdoor makkelijk diep in je huid dringt. Bij voldoende hoge concentratie (minimaal 8%) is het bewezen effectief in het verminderen van oppervlakkige pigmentvlekken.

AGELESS - Total Facial Cleanser
Hoe vermindert Glycolzuur pigmentvlekken?

Door een product met Glycolzuur op je huid aan te brengen laten je dode huidcellen los en wordt je huid mooi egaal. Daarnaast stimuleert het de aanmaak van nieuwe (gezonde) cellen, waardoor de oude gepigmenteerde cellen van binnenuit steeds meer naar de oppervlakte van je huid komen en uiteindelijk afschilferen. Hierdoor vervagen pigmentvlekken en blijft er een egale huid over.

De IMAGE Skincare AGELESS Total Facial Cleanser is geschikt om huidveroudering, acne en pigmentvlekken te verminderen. Deze reiniger verwijdert dode huidcellen met de aanwezigheid van 10% Glycolzuur.

Deze is verkrijgbaar voor €33,5 en is geschikt voor elk huidtype mits het gebruik rustig wordt opgebouwd. Bekijk het opbouwschema op de pagina van de reinger.


Stap 3. Gebruik een product met vitamine C en KojiczuurIMAGE Skincare Vital C Hydrating Anti-aging serum

Vitamine C en Kojiczuur remmen het enzym Tyrosinase, welke nodig is in het proces van de vorming van pigment. Door vitamine C en Kojiczuur in je huidverzorging te gebruiken, wordt de aanmaak van pigment geremd. Er wordt een blokkade neergezet waardoor het pigment niet naar de cel kan. Tevens zorgt het ervoor dat bestaande pigmentvlekken langzaam uit je je huid groeien en minder gepigmenteerde huid voor in de plaats komt.

Het VITAL C Anti-Aging Serum van IMAGE Skincare bevat 15% vitamine C en heeft naast het verminderen van pigmentvlekken als bijkomend voordeel dat het collageen stimuleert. Met als resultaat dat je huid gladder, egaler en steviger wordt.

Dit serum is geschikt voor een normaal tot droge huid. Verkrijgbaar voor €76,5.

Heb je regelmatig onzuiverheden? Kies dan voor het VITAL C – Hydrating Antioxidant ACE Serum. Dit is een vloeibaar serum en past beter bij een onzuivere huid. Verkrijgbaar voor €72,0.


Stap 4. Gebruik een nachtcrème met Retinol

MD - Restoring Youth Repair Crème

Net als Glycolzuur verwijdert Retinol dode huidcellen, waardoor je huid egaal en glad wordt. Ook remt het de aanmaak van nieuw pigment en zorgt het voor stimuleren van nieuwe huidcellen. Kortom, nieuwe (gezonde) huidcellen worden aangemaakt en oude (gepigmenteerde) huidcellen afschilferen af.

Om deze redenen is Retinol in de nacht (je huid wordt gevoeliger voor zonlicht, dus enkel in de avond gebruiken) een geweldig aanvullend ingrediënt om pigmentvlekken te verminderen.

De MD Restoring Youth Repair Crème is een nachtcrème die zowel Glycolzuur, vitamine C, Kojiczuur als Retinol bevat. Dit product vermindert pigmentvlekken binnen 4-8 weken en geeft je een stevige, stralende huid terug.

Zet deze nachtcrème in als je pigmentvlekken of rimpels wilt voorkomen (vanaf een leeftijd van 25 jaar), of wanneer je last hebt van zonschade of melasma. Verkrijgbaar voor €83,50.

Heb je nog nooit eerder producten gebruikt met ingrediënten zoals Retinol, Glycolzuur of Kojiczuur neem dan contact met ons op, we geven je GRATIS begeleiding tijdens het gebruik van dit product.


huidadvies aanvragen | Huidverzorging

Pigment is de rimpel van de toekomst!

Wil je hulp in het kiezen van de juiste producten voor je huid? Of wil je dat we je huidige producten en je huid eens goed bekijken voor je? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag!

Vraag direct GRATIS huidadvies aan. Binnen 3 werkdagen ontvang je deze per mail van onze huidtherapeut.


Vragen?

Heb je vragen over deze blog of over een ander onderwerp? Stel ze gerust in een reactie onder deze blog of neem contact met ons op.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*