Geschreven door
De Online Kliniek

Hoe verzorg ik mijn huid tijdens zwangerschap?

We horen vaak dat vrouwen niet goed weten hoe ze hun huid moeten verzorgen tijdens zwangerschap of het geven van borstvoeding.

In deze blog leggen we dit graag aan je uit!

We vertellen je daarnaast ook waarom je sneller onzuiverheden en pigmentvlekken kan krijgen en welke ingrediënten in huidverzorgingsproducten je beter niet kan gebruiken tijdens je zwangerschap.


Zwangerschaps glow

Tijdens zwangerschap maakt je lichaam meer progesteron aan, dit stimuleert de bloedsomloop in je lichaam. De stimulatie van je bloedtoevoer is nodig om de baby te voeden (voeding wordt namelijk uit de bloedtoevoer gehaald).

Een groot voordeel van een toename van je bloedtoevoer is dat het bij jou kan zorgen voor mooie roze wangetjes, wat door andere snel gezien wordt als “gezond”.
Daarnaast maakt je lichaam onder invloed van hormonen meer olie (talg) aan. Hierdoor krijg je huid een mooie glans en ziet je huid er minder droog uit. Tot slot is je gezicht vaak voller (je houdt meer vocht vast) waardoor rimpels minder zichtbaar zijn.

De combinatie van mooie roze wangen, meer glans door een toename aan huidolie en minder zichtbare rimpels, zorgen ervoor dat jij straalt tijdens je zwangerschap.


Meer pigmentvlekken

Helaas kan zwangerschap je huid ook op een negatieve manier beïnvloeden. Je loopt namelijk het risico pigmentvlekken te ontwikkelen (ook wel melasma of zwangerschapsmasker genoemd).

Een combinatie van zonlicht, hormonen, aanleg en warmte zorgen ervoor dat cellen (voornamelijk in je gezicht) meer pigment aanmaken dan normaal. Deze komen vaak voor op je voorhoofd, slapen, rondom je ogen en lippen.

TIP 1: wees extra strikt met het smeren van zonbescherming tijdens zwangerschap (ook in de winter). Smeer minimaal SPF 30 en herhaal smeren (elke 2 uur) als het zonnetje schijnt.

TIP 2: ook als je niet in de zon komt, kan je last krijgen van pigmentvlekken. We adviseren al onze klanten die zwanger zijn uit voorzorg pigment remmende ingrediënten te gebruiken in hun huidverzorging. Namelijk, vitamine B, C en of zoethoutwortel.

Deze ingrediënten zijn veilig te gebruiken tijdens zwangerschap en zorgen ervoor dat je pigmentcellen “in ruststand” worden gebracht, wat de kans op vorming van pigmentvlekken verkleint.

TIP 3: ook door warmte kan meer pigment ontstaan. Denk maar aan een warme auto in de zomer of een hete sauna. Dit zijn momenten dat pigment getriggerd kan worden.

We adviseren dan ook om niet te snel in een warme auto te stappen en een saunabezoek tijdens zwangerschap (en de 9 maanden daarna) te vermijden.


Toch de pigmentvlekken niet kunnen voorkomen?

Er bestaat een kans dat je pigmentvlekken vanzelf verminderen, echter is de kans ook aanwezig dat je nog een tijdje last houdt van pigmentvlekken.

Pas na de bevalling (en na het geven van borstvoeding) kan je aan de slag met intensieve ingrediënten die je pigmentvlekken in je huid naar de oppervlakte haalt en oplicht. Belangrijke ingrediënten die hiervoor zorgen zijn Glycolzuur, vitamine A en Kojiczuur.


Meer pukkels (acne)

Waar we het eerder hadden over een mooie glow door de stimulatie van de olieproductie (talgproductie) in je huid, kan deze toename aan talg helaas ook voor meer onzuiverheden zorgen.

Door de toename van je talgproductie kan het talg je huid minder goed verlaten en komt talg vast te zitten onder een dikke laag dode huidcellen. Hierdoor ontstaat een ontsteking (pukkel).

TIP 4: als je last hebt van onzuiverheden tijdens je zwangerschap, dan is het belangrijk dat je de juiste producten kiest met goede ingrediënten.

Ga bijvoorbeeld niet meteen aan de slag met heftige producten of scrubs, deze zorgen alleen maar voor meer irritatie. Kies eerder voor een milde gezichtsreiniger en een exfoliant op basis van enzymen. Deze verwijderen wel dode huidcellen van je huid (hierdoor kan het talg je huid beter verlaten), maar maakt je huid niet kapot.

TIP 5: kies voor een product met vitamine B (Niacinamide) aangezien dit ingrediënt je talgproductie remt en zorgt voor minder onzuiverheden. Dit ingrediënt is veilig te gebruiken tijdens zwangerschap.


Huidverzorging aanbrengen tijdens zwangerschap

Werkstoffen en zwanger zijn

We krijgen vaak de vraag welke ingrediënten je wel en niet mag gebruiken tijdens zwangerschap. We geven je graag meer uitleg hierover.

Welke werkstoffen mag je niet gebruiken tijdens zwangerschap?
Uit bescherming voor je baby mag je geen gebruik maken van Glycolzuur, Retinol of Salicylzuur. Ook als je borstvoeding geeft is het verstandig deze ingrediënten te laten staan. Er is namelijk geen onderzoek gedaan of deze intensieve ingrediënten invloed hebben op je baby. Deze werkstoffen mag je weer gebruiken zodra je bent bevallen en geen borstvoeding meer geeft.

Welke werkstoffen mag je wel gebruiken tijdens zwangerschap?
Vitamine C voor het stimuleren van collageen en elastine, Alpha Arbutin en SPF voor het verminderen van pigmentvlekken en vitamine B (Niacinamide) voor het remmen van talgproductie en het verminderen van ontstekingen.

TIP 6: pas ook na je bevalling op met je huid blootstellen aan de zon. Je lichaam bevat na zwangerschap ongeveer nog 9 maanden hormonen die je talgproductie stimuleren, waardoor pigmentvlekken sneller kunnen ontstaan.

We adviseren om dagelijks SPF 30 te gebruiken en zodra je naar buiten gaat extra SPF aan te brengen. Ook het gebruik van pigment remmende ingrediënten zoals hierboven omschreven zijn aan te raden in de 9 maanden periode na je bevalling.

Goed om in gedachten te houden als je met je kindje van een half jaar oud buiten gaat wandelen en het zonnetje schijnt!

Wil je meer tips? Bekijk dan onze video hieronder.Producten tijdens zwangerschap

Klik hier om onze producten die geschikt zijn tijdens zwangerschap eens rustig te bekijken.


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*