Geschreven door
De Online Kliniek

Oorzaak van pigmentvlekken

Ze zitten op je voorhoofd, decolleté of misschien wel op je handen? Veel mensen hebben last van pigmentvlekken, maar waar komen deze nou vandaan en wat kan je er tegen doen? We delen graag onze belangrijkste tips met je!


Belangrijke tips bij pigmentvlekken

 • Vermijd grote temperatuursveranderingen zoals sauna, heet douchen en in een warme auto stappen als je last hebt van pigmentvlekken.
 • Vermijd irriterende ingrediënten zoals parfum, parabenen en alcohol in je huidverzorging, deze ingrediënten kunnen pigmentvlekken veroorzaken.
 • Spuit geen parfum op als je die dag de zon in gaat.
 • Gebruik geen ingrediënten die je huid gevoelig maken voor zonlicht (denk aan Retinol of Glycolzuur) of het gebruik van teveel exfoliërende ingrediënten (deze verwijderen dode huidcellen, wat direct een beschermlaag is van je huid) als je bijna op vakantie gaat.
 • Gebruik een serum met Niacinamide (vitamine B) om pigmentaanmaak dagelijks te remmen.
 • Gebruik een nachtcrème met Kojiczuur (krachtigste ingrediënten om pigment te remmen).
 • Heb je een wondje op je huid (van acne of een andere huidbeschadiging) vermijd de zon! De cellen van je huid in dit gebied zijn nog niet goed beschermd tegen de zon. Je huid verbrand en pigmentvlekken ontstaan gemakkelijk.
 • SPF in je foundation is niet voldoende om je huid goed te beschermen. Zodra je in de zon komt is het belangrijk dat je elke 2 uur je zonbescherming met minimaal SPF 30 opnieuw aanbrengt.
 • Bescherm je huid elke dag met SPF 30+ om pigmentvlekken te voorkomen.
 • Wil je snel resultaat? Onderga dan de Spot Out behandeling (gezichtsbehandeling) bij ons in de praktijk. Dit is de meest effectieve behandeling voor het verminderen van pigmentvlekken.

Oorzaak pigmentvlekken

Niet alle pigmentvlekken zijn hetzelfde. In de praktijk komen we verschillende oorzaken tegen, die we graag met jullie delen.


Hormonale pigmentvlekken

Hyperpigmentatie melasma in het gezicht

Je kent het waarschijnlijk wel de bekende “pigmentsnor” of donkere vlekken in de haargrens die ontstaan tijdens zwangerschap (zwangerschapsmasker) of het gebruik van de hormonen (zoals bijvoorbeeld de anticonceptiepil). Deze vorm van pigmentvlekken ontstaat onder invloed van hormonen.

Pigmentvlekken vanwege anticonceptie

De vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron stimuleren de pigmentaanmaak in de pigmentcellen, waardoor bruine “grillige” vlekken op de huid zichtbaar kunnen worden. Dit kan ook gerust ontstaan als je niet zwanger bent, maar bijvoorbeeld overstapt van anticonceptie. Je hormoonhuishouding is op dat moment ook uit balans en kan pigmentvlekken veroorzaken.

TIP: Wil je er alles aan doen om je hormonale pigmentvlekken te laten oplichten en nieuwe te voorkomen? Neem dan alle tips van harte die we aan het begin van deze blog hebben geschreven.

Pigmentvlekken tijdens zwangerschap

Als pigment ontstaat tijdens zwangerschap gebeurt dit meestal in het tweede en derde trimester van je zwangerschap. De pigmentvlekken kunnen na enkele maanden na de bevalling weer verdwijnen, maar helaas komt het vaker voor dat deze zichtbaar blijven.

De voorkeurslocatie van melasma is het voorhoofd, haargrens, jukbeenderen, rondom ogen en op de kin.

TIP: tijdens zwangerschap of het geven van borstvoeding mag je geen producten gebruiken met Glycolzuur, Retinol of Kojiczuur. Vitamine C en B zijn wel geheel veilig te gebruiken.

Oplossing

 • Vermijd de zon (draag altijd een hoed en zonbescherming SPF 30).
 • Gebruik een exfoliant op basis van enzymen om op milde wijze dode huidcellen te verwijderen, zonder dat het schadelijk is tijdens zwangerschap.
 • Wil je snel resultaat? Onderga dan de Spot Out behandeling bij ons in de salon. Dit is de meest effectieve behandeling voor het verminderen van Melasma. Let op, deze behandeling kunnen we pas inzetten als je bent bevallen en geen borstvoeding meer geeft.

Pigmentvlekken door schade op je huid

Hyperpigmentatie, post inflammatoire hyperpigmentatie gezicht. Donkere vlekjes na acne

Ook wel bekend als Postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH).

Hoe ontstaan pigmentvlekken door schade?

PIH is een donkere verkleuring die ontstaat na een ontsteking of beschadiging van de huid. Denk bijvoorbeeld aan een pukkel (acne), eczeem, schaafwond, operatie of insectenbeet.

De kleur van de vlek kan verschillen van bruin tot grijs (bij een grijze verkleuring licht het pigment diep in je huid). De meeste littekens die achterblijven na een ontsteking (acne) is een vorm van PIH.

De open wond activeert de pigmentcellen in je huid en er wordt meer pigment aanmaakt. Dit proces zorgt voor een donkere verkleuring. In sommige gevallen verdwijnt het pigment vanzelf (na maanden / jaren) maar meestal blijft de PIH lang zichtbaar.

Oplossing

 • Laat het wondje / de schade op je huid eerst goed herstellen, geef dit de tijd.
 • Vermijd ondertussen contact met de zon.
 • Gebruik (na genezing van het wondje) een product met Glycolzuur om de celdeling van je huid te versnellen. Hierdoor zal het pigment sneller omhoog komen en afschilferen. Door de celvernieuwing van je huid te versnellen, zal je PIH sneller vervagen.
 • Wil je snel resultaat? Maak een afspraak voor een microneedling behandeling. Ook met deze behandeling versnellen we het vernieuwingsproces van je huid, waardoor een mooie gezonde huid zichtbaar wordt aan de bovenkant van je huid. Tevens zorgt het ervoor dat oude gepigmenteerde cellen afschilferen. Deze behandeling is geschikt voor het gezicht en het lichaam.

Pigmentvlekken door verkeerd productgebruik (alcohol en parfum)

Pigmentvlekken in nek door gebruik van parfum

Je kent het wel, het is een heerlijke zonnige dag en je gaat gezellig op een terras zitten. Je bent vrolijk en wil graag stralend verschijnen met een zomers geurtje om je heen. Helaas kan je zomerse geur (parfum) voor veel problemen zorgen!

Waarom parfum voor pigmentvlekken zorgt

Veel parfums (maar ook huidverzorgingsproducten) bevatten alcohol. Laat nu precies deze alcohol voor huidirritatie (roodheid, bultjes, droogte) en pigmentvlekken zorgen.

Daarnaast bevat parfum vaak “fuccomarine” (afkomstig van planten en bloemen). Deze molecuul neemt UV-straling op, waardoor je huid heftiger kan reageren op de zon. Je zult sneller verbranden en je loopt het risico om ineens donkere vlekken (pigmentvlekken) te krijgen op de plekken waar je je parfum hebt gespoten.

Oplossing

 • Kies voor producten zonder parfum, alcohol of parabenen.
 • Spray in de zomer je parfum op je kleding i.p.v. op je huid.
 • Verander in de zomer niet ineens van huidverzorgingsproducten zonder het checken van het etiket. Of deze parfum, alcohol of parabenen bevat.

Ouderdomspigmentvlekken

pigment op handen, ouderdomsvlekken pigment in gezicht, ouderdomsvlekken

Hoe ontstaan ouderdomspigmentvlekken?

Naarmate je ouder wordt worden pigmentvlekken meer zichtbaar. Deze pigmentvlekken noemen we ook wel Lentigo Solaris (ouderdomsvlekken). De pigmentvlekken ontstaan vaak op lichaamsdelen die vaak zijn blootgesteld aan de zon. Denk hierbij aan je gezicht, handen, decolleté en armen.

Je herkent Lentigo Solaris aan een scherp begrensde ronde of ovale bruine vlek. Meestal is het een enkele vlek, maar soms ook meerdere bij elkaar.

De Lentigo Solaris is een teken dat de huid zich in het verleden vaak heeft moeten beschermen tegen de zon (UV-straling) of zonnebank. De pigmentcellen in dit gebied zijn in de war en beschadigd, waardoor een donkere kleur zichtbaar wordt op je huid. Deze pigmentcellen herstellen niet vanzelf en hebben hulp nodig

Oplossing

 • Niet meer onbeschermd je huid blootstellen aan de zon, om nieuwe pigmentvlekken te voorkomen.
 • Dagelijks je huid exfoliëren (verwijderen van dode huidcellen) met een product dat Glycolzuur en of Retinol bevat.
 • Gebruik een nachtcrème met Kojiczuur, om huidig pigment op te lichten en nieuw pigment te voorkomen.
 • Wil je snel resultaat? Onderga dan de Spot Out behandeling bij ons in de salon. Dit is de meest effectieve behandeling voor het verminderen van Lentigo Solaris (ouderdomsvlekken). Let op, deze behandeling kunnen we pas inzetten als je bent bevallen en geen borstvoeding meer geeft.

Welke ingrediënten verminderen pigmentvlekken?

 • Vitamine C = deze remt de aanmaak van pigment en maakt bestaand pigment minder zichtbaar.
 • Zoethoutwortel = heeft een kalmerende en ontstekingsremmende werking. Daarnaast remt het de vorming van nieuw pigment en egaliseert bestaand pigment.
 • Vitamine B = onderdrukt het vervoer van het aangemaakte pigment naar de bovengelegen huidcellen. Hierdoor zorgt het op een milde wijze dat pigment langzaam naar de bovengelegen huidcellen komt en afschilfert.
 • SPF 30 = voorkomt schade (o.a. pigmentvlekken) door de zon.


Producten die pigmentvlekken verminderen

Klik hier om onze producten eens rustig te bekijken die wij adviseren om pigmentvlekken te verminderen en nieuwe te voorkomen.


Debbie 21 juli 2020 om 11:03

Ik heb last van pigment op mijn bovenlip (niet zwanger of i.d.); snap niet of ik nou wel of geen Retinol met gebruiken! Eerst staat er “Gebruik geen ingrediënten die je huid gevoelig maken voor zonlicht (denk aan Retinol of Glycolzuur)”, maar bij ouderdomspigmentvlekken “Dagelijks je huid exfoliëren (verwijderen van dode huidcellen) met een product dat Glycolzuur en of Retinol bevat.”

  Yvonne 22 juli 2020 om 13:19

  Hi Debbie,

  Voor pigmentvlekken aan te pakken is het juist goed om een product met Retinol (dit mag alleen in de avond) Glycolzuur in te zetten.
  Let wel op dat je overdag altijd goed jouw huid beschermt tegen de zon met minimaal factor 30.
  Mocht je uitgebreid advies willen welke producten het meest geschikt zijn voor jouw huid, dan raad ik je aan een huidadvies bij ons aan te vragen.

  Groet,
  Yvonne Kok
  Huidexpert

Dave 28 juli 2020 om 19:30

De dermatoloog constateerde dat ik momenteel pityriasis alba nu vraag ik me als er een hulpmiddel of een oplossing is om het verdwijnen van mijn pigmentvlekken sneller te laten verlopen

  Yvonne 3 augustus 2020 om 12:35

  Beste Dave,

  Bij Pityriasis Alba hebben wij helaas geen hulpmiddel om de pigmentvlekken te behandelen.
  Mogelijk verdwijnt het vanzelf na een periode.

  Het is belangrijk jouw huidconditie te verbeteren en goed te beschermen met een zonbescherming zoals de prevention spf 50.

  Ik raad je aan om een huidadvies aan te vragen via onze website. Door de vragen in te vullen en een foto van je huid in te sturen kan ik goed beoordelen wat jouw huid nodig heeft zodat je huid conditie verbeterd

  Groet,
  Yvonne Kok
  Huidexpert

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*