Geschreven door
De Online Kliniek

Hoe werkt een pigmentcel?

“Om goed te kunnen weten hoe pigmentcellen werken moeten we kijken waar in de huid pigmentcellen voorkomen, hoe deze getriggerd worden en wat we hiertegen kunnen doen.”

Pigmentvlekken zijn donkere vlekken op je huid, welke ontstaan door een verstoring in het pigmentproces in je huid. Denk bijvoorbeeld aan overmatige blootstelling aan UV-straling, ouderdomsvlekken, hyperpigmentatie na een wondje (bijvoorbeeld acne) of hormonaal pigment.

Bijna 70% van onze klanten heeft last van één of meerdere pigmentvlekken. Heb jij hier ook last van? Lees gauw meer hierover!


PIGMENT IN BASAALCELLENLAAG

Pigmentcellen zitten in de onderste laag van je opperhuid (basaalcellenlaag) en produceren onder invloed van het enzym tyrosinase pigment (melanine). Ons pigment wordt als het ware als pigment pakketjes (wordt ook wel melanosomen overdracht genoemd) afgeleverd aan onze keratinocyten (dode huidcellen).

Dit maakt uiteindelijk pigment zichtbaar aan de oppervlakte.


HOEVEELHEID PIGMENT

Iedereen heeft dezelfde hoeveelheid pigmentcellen, maar de hoeveelheid pigment dat wordt aangemaakt bepaalt je huidskleur. Kleurverschil tussen een lichtere en donkere huid wordt met name bepaald door de hoeveelheid pigment in je opperhuid.

Bij een donkere huid zijn deze pigmentcellen groter en sterker vertakt en bevatten deze meer pigmentkorrels. Om deze reden hebben donkere huiden meer pigment (melanine).

HOE WERKT EEN PIGMENTCEL?

Hoe werkt nu een pigmentcel? Dan moeten we eerst goed kijken naar wat van invloed is op een pigmentcel. Door de zon (onder invloed van het enzym tyrosinase) wordt pigment (melanine) getriggerd en aangemaakt. Door een te veel aan zon en je huid onbeschermd blootstellen aan de zon, kan leiden tot een overproductie van pigment. Als gevolg kan je huidskleur onregelmatig verkleuren en donkere plekjes ontstaan (pigmentvlekken).

Meer risico: erfelijkheid en hormonen (denk aan zwangerschap en de pil), maar ook bepaalde medicijnen zijn triggers voor aanmaak van meer pigment. 


4 OPLOSSINGEN VOOR PIGMENT

Nu we weten hoe pigment wordt afgegeven aan je huid, is het gemakkelijker om nieuwe pigmentvlekken te voorkomen, namelijk ..

  1. Je huid minder blootstellen aan de zon, elke dag je huid beschermen met de juiste SPF zodat de zon (en andere invloeden van buitenaf) weinig kans krijgen om pigment te stimuleren.
  2. Het enzym tyrosinase onderdrukken, zodat minder pigment wordt aangemaakt.
  3. Je huid laten afschilferen, zodat dode huidcellen (waar oud pigment in zit) sneller wordt afgevoerd en de aanmaak van nieuwe cellen (zonder te veel aan pigment) worden gestimuleerd.
  4. Tyrosinase remmers dagelijks gebruiken, zoals: vitamine b, vitamine c, vitamine a, arbutin en kojiczuur.

LEUK WEETJE! Tranexaminezuur (zit o.a. in onze Tran3x serum) vermindert de bloedtoevoer naar je pigmentcel, zodat je pigmentcel minder actief wordt en minder pigment aanmaakt.


PIGMENT VOORKOMEN & AANPAKKEN
5 producten tegen pigment

Bekijk hier de 5 beste producten voor pigment.

Met onze pigment set werk je op het beschermen van huid tegen uv-straling, verminder je het enzym tyrosinase, laat je dode huidcellen sneller afschilferen en verminder je de bloedtoevoer naar je pigmentcel.


JE PAKT PIGMENT NIET AAN MET ÉÉN PRODUCT

Dit is dan ook meteen de reden waarom je pigment nooit met één product kan aanpakken. Voor dit proces moeten meerdere processen geremd worden en hier zijn meerdere producten voor nodig!


ZWANGER EN LAST VAN PIGMENT?

5 producten pigment verminderen bij zwangerschap
Bekijk hier de 5 beste producten voor pigment bij zwangerschap.


PERSOONLIJK ADVIES

Kom je er niet helemaal uit? Of wil je graag advies over het beste serum, dagcrème en nachtcrème voor jouw huidtype?

Neem dan contact op met één van onze huidtherapeuten, ze helpen je graag bij het zoeken naar de juiste producten voor jouw huid. Je kan direct een mailtje (info@deonlinekliniek.nl) of WhatsApp bericht sturen (+316 11 80 79 43).

Reageren