Geschreven door
De Online Kliniek

RETINOL (VITAMINE A)

Retinol valt onder de verzamelnaam retinoïden en is een effectief ingrediënt bij het verminderen van huidveroudering¹, pigmentvlekken en acne. Retinol is een variant van vitamine A-zuur en een veelgebruikt ingrediënt in cosmeticaproducten. Wat doet het voor je huid, wie kan het gebruiken en waarom raden wij Retinol aan in je huidverzorging? Lees snel verder!


ONZE FAVORIETE PRODUCTEN MET RETINOL

Kan je niet wachten om te beginnen met Retinol? Bekijk hier direct onze favoriete producten!
Let op: Gebruik van Retinol moet je opbouwen, begin dus niet direct met een te hoog %.


HOE WERKT RETINOL?

Retinol is effectief zodra het is opgenomen door je huid en direct wordt afgebroken in Retinoïnezuur. Dit is de stof die de huidverbetering realiseert. Retinol zorgt voor een herstellend vermogen van de huidcellen. Retinoïden binden zich aan een huidcel en vertelt deze andere huidcel vervolgens hoe hij zich moet gedragen, dat hij zich moet herstellen en dat nieuwe cellen moeten worden aangemaakt. Door dit proces schilfert de oude huid af en komen gezonde cellen hiervoor in de plaats.


WAT IS HET EFFECT VAN RETINOL?

Doordat gezonde cellen ontstaan, verminderen rimpels en pigmentvlekken langzaam. Verder neutraliseert Retinol talg en exfolieert het de huid. Hierdoor worden dode huidcellen verwijderd en kan talg makkelijk de huid verlaten. Hierdoor werkt Retinol ook heel mooi bij acne!

Vitamine A:

 • Verstevigt je huid.
 • Vermindert pigmentatie.
 • Geschikt voor de normale tot vette huid.
 • Vermindert acne(littekens), pigmentvlekken en rimpels.
 • Stimuleert je collageen aanmaak.
 • Laat een doffe huid weer stralen.
 • Maakt poriën minder zichtbaar.

TOT WAAR WERKT RETINOL IN DE HUID?

Retinol bereikt de onderste laag van de epidermis, de levende cellaag.

Verschil jonge en oudere huid

 

 

 

 

 


HOE SNEL WERKT RETINOL (VITAMINE A)?

De resultaten van Retinol zijn na een aantal maanden al goed zichtbaar (egaler / strakkere huid).


WELKE INGREDIËNTEN WERKEN GOED SAMEN MET RETINOL?

We raden je aan om huidverzorgingsproducten aan te passen op het gebruik van Retinol producten. Doordat de celvernieuwing wordt gestimuleerd, kan je huid de eerste paar weken droger aanvoelen en licht gaan vervellen. Schrik hier niet van, want dit is heel normaal en juist wenselijk. Het product doet namelijk zijn werk.

Om je huid minder droog aan te laten voelen raden we aan om voornamelijk milde producten te gebruiken. Vitamine C, vitamine E en Niacinamide (vitamine B) zijn goede aanvullingen op het gebruik van Retinol. Deze drie krachtige antioxidanten zorgen voor hydratatie, bescherming van je huidcellen en versterken je huidbarrière.


KAN IK RETINOL BINNENKRIJGEN VIA VOEDING?

Retinol is een voorstadium van vitamine A en krijgen we met name binnen via onze voeding. We maken deze vitamine niet zelf aan, maar kunnen deze wel stimuleren door de juiste voedingsmiddelen en door huidproducten. Vitamine A vind je terug in voeding zoals spinazie, wortelen, broccoli, zuivel, eieren, vlees en vis. Vitamine A is belangrijk voor een goede gezondheid, omdat het invloed heeft op de groei van je afweersysteem.


ZORGT RETINOL (VITAMINE A) VOOR IRRITATIE?

Droge huid, schilfertjes, door vervelling door aanmaak nieuwe huidcellen

Retinol is effectief, maar niet zonder risico’s. Het kan namelijk niet door iedereen gebruikt worden. Het komt vaak voor dat Retinol tot irritatie leidt bij droge en gevoelige huidtypen. Nu is het erg afhankelijk welk percentage Retinol het product bevat, welke variant van vitamine A het is en welke andere producten je gebruikt. Een goed advies van een huidtherapeut is daarom onmisbaar bij optimaal gebruik van Retinol.

Checken of Retinol voor jouw huid geschikt is? Stuur ons direct een WhatsApp of e-mail, dan adviseren we je over het gebruik van dit ingrediënt en hoe je dit het beste kan opbouwen!


WAAR MOET IK OP LETTEN BIJ HET GEBRUIK VAN RETINOL?

 • Retinol maakt je huid gevoelig voor UV-straling, waardoor huidschade door de zon snel ontstaat. Gebruik Retinol liever in de avond dan overdag en gebruik altijd een zonbescherming met minimaal SPF 30.
 • Gebruik Retinol niet als je zwanger bent of tijdens het geven van borstvoeding. Er is geen onderzoek gedaan naar de effecten op jouw (ongeboren) kindje en daarom raden wij dit af.
 • Start niet direct met een hoog percentage Retinol om irritatie te voorkomen. Onze tip voor Retinol-beginners is het MD – Restoring Overnight Retinol Masque.
 • Bouw het gebruik van Retinol rustig op. Start met 1 / 2 x per week en volg altijd het advies van jouw huidtherapeut.
 • Breng Retinol niet rondom je ogen aan. De huid rondom je ogen is gevoelig en kwetsbaar, waardoor snel huidirritatie ontstaat. Kies rondom je ogen voor een passende oogcrème.
 • Deze oogcreme bevat een speciale vorm van Retinol, welke wel onder je ogen aangebracht mag worden.

HOE LANG MOET JE HUID WENNEN AAN RETINOL?

Je huid heeft tijd nodig om aan Retinol te wennen. Geef je huid minimaal zes weken de tijd om te wennen.


HOE BEWAAR JE RETINOL?

Pipet Retinol Retinol kan niet goed tegen licht en lucht, dus let er op dat je geen Retinol koopt in een potje waarbij de substantie open ligt en pas op dat je deze niet in de zon zet. De werking gaat dan snel achteruit en je hebt dan eigenlijk niets meer aan het product.


TIPS

✔️ Breng elke dag minimaal SPF 30 aan.
✔️ Retinol is effectief vanaf 0,01%.
✔️ Soms verwerken leveranciers vitamine A (Retinol) in een speciaal afgifte systeem dat ervoor zorgt dat de vitamine A nog dieper je huid in komt. Het percentage Retinol is dan geen leidraad meer van hoe effectief het product is. Focus dus niet alleen op het percentage, maar kijk ook naar welke andere ingrediënten zijn toegevoegd en of het product een afgifte systeem bevat.
✔️ Meer resultaat? Combineer Retinol met andere antioxidanten, bijv. vitamine B, C en E.
✔️ Wees geduldig! Het stimuleren van collageen kost tijd!


VRAGEN OVER RETINOL, JOUW HUID OF BEHANDELINGEN?

Stuur ons gerust een berichtje! Onze huidtherapeuten staan altijd klaar om je persoonlijk advies te geven.

Reageren