Geschreven door
De Online Kliniek

Voordelen van een luchtbevochtiger

Wat doet een luchtbevochtiger? Wat zijn de voordelen van een luchtbevochtiger? Waarom moet je er ten minste één neerzetten in huis? We vertellen je er graag alles over!


HUMIDIFIER TEGEN DROGE HUID EN DROGE OGEN

Heb jij last van een droge huid, allergieën, droge ogen of astma? Merk je dat je kindje vaak een snotneus heeft, verkouden is en droge plekjes heeft op zijn of haar huid? Heb je zelf regelmatig last van hoofdpijn, geïrriteerde luchtwegen of een droge keel?

Grote kans dat de luchtvochtigheid in jouw huis te laag is! Wanneer de luchtvochtigheid te laag is, onttrekt de omgeving water aan je huid. Ook kunnen je longen minder zuurstof uit de lucht die je inademt opnemen. Hierdoor kunnen astma, psoriasis en allergieën verergeren. Onze luchtbevochtiger helpt om de luchtvochtigheid te verhogen en zo je huid en lichaam gezond te houden.

TIPS DROGE HUID


LUCHTVOCHTIGHEID VERBETEREN IN HUIS

In veel huizen in Nederland is de luchtvochtigheid te laag. Wanneer de luchtvochtigheid in je huis te laag is, kan je zoals gezegd last krijgen van een droge huid, droge ogen en luchtwegen. Ook kinderen kunnen hier last van krijgen.

✔️ ZET EEN LUCHTBEVOCHTIGER IN HUIS

Door een luchtbevochtiger in huis te zetten, zorg je ervoor dat de luchtvochtigheid op peil blijft. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent¹.

WERKT TEGEN DROGE HUID EN NOG VEEL MEER

Wanneer de luchtvochtigheid te laag is, onttrekt de omgeving water aan je huid². Ook kunnen je longen minder zuurstof uit lucht die je inademt opnemen. Hierdoor kunnen astma, psoriasis en allergieën verergeren.


LUCHTBEVOCHTIGER TEGEN CORONAVIRUS

coronacvirus verspreiding tegengaan met luchtbevochtigerJe kunt ook een luchtbevochtiger gebruiken om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Virussen verspreiden zich namelijk sneller in droge lucht.

Hoe zit dit dan precies? Bas van de Wiel, hoogleraar atmosferische fysica aan de TU Delft, zegt hierover het volgende:

“Uitgeademde virusdeeltjes hebben een ‘waterschil’. Bij droogte is deze schil sneller verdampt. De kleinere druppeltjes blijven daardoor langer in een ruimte zweven, waardoor ze nóg kleiner worden.”³

Doordat de virusdeeltjes nog kleiner worden, zijn ze makkelijker overdraagbaar en kunnen ze bovendien ook dieper doordringen in je longen. Een luchtbevochtiger is dus goed tegen het coronavirus en andere virussen.


ALLE VOORDELEN VAN EEN LUCHTBEVOCHTIGER

 • Voorkomt droge huid, droge keel en droge ogen
 • Voorkomt luchtwegklachten
 • Vermindert de snelheid waarmee (griep/Corona)virussen zich verspreiden
 • Voorkomt verstopte neuzen, hoesten en ontstoken ogen bij kindjes
 • Voorkomt vermoeidheid en hoofdpijn
 • Vermindert de klachten bij allergie en astma
 • Vermindert de klachten van verkoudheid (bij volwassenen een kinderen)
 • Voorkomt scheuren van houten kozijnen in je huis, alsmede vloeren en meubels
 • Zorgt voor een betere nachtrust (geen irritatie van luchtwegen of droge neus)
 • Voorkomt gebarsten lippen
 • Planten in je huis zijn gebaat bij een hogere luchtvochtigheid (je zal zien dat deze sneller gaan groeien)

VERKOUDHEID KINDEREN

Is jouw kindje verkouden? Heeft jouw baby’tje last van luchtwegklachten? Of droge plekjes op de huid? Zet dan een luchtbevochtiger in de kinderkamer!

Wanneer de lucht te droog is, ademt je kindje sneller virussen en bacteriën in en wordt hij/zij sneller verkouden en ziek. Ook een droge keel, geïrriteerde luchtwegen, verstopte neuzen, droge huid, geprikkelde droge (ontstoken) oogjes worden verholpen door deze luchtbevochtiger.

VEILIGE LUCHTBEVOCHTIGER

De stoom die uit deze luchtbevochtiger komt is bovendien koud, maakt geen geluid en is volledig veilig voor jouw kindje!


HUID VERBETEREN IN ZOMER EN WINTER

Droge huid in de zomer
In de zomer merk je vast dat jouw huid na een dag buiten erg droog en trekkerig aanvoelt. We zijn meer buiten, genieten van het zonnetje, maar aan het einde van de dag merk je vaak pas het effect op je huid! De zon droogt je huid uit, je huid wordt wat stugger, en je merkt dat je huid behoefte heeft aan hydratatie.

TIP: ook al denk je dat je huid na een dag zon vetter aanvoelt (misschien zelfs met meer ontstekingen), is het je huid juist die extra talg aanmaakt ter bescherming van de effecten van de zon die je huid uitdroogt.

Airco zorgt voor droge lucht
Allereerst zorgt een airco voor droge lucht, waardoor de luchtvochtigheid daalt en de omgeving vocht aan je huid onttrekt. Zet dus altijd een luchtbevochtiger neer in een ruimte met airconditioning!

Droge huid in de winter
Wanneer het buiten kouder wordt, zetten we vaker de verwarming / openhaard aan. Hierdoor verdampt het water in de lucht, wordt de lucht droger en trekt de omgeving vocht uit je huid.


TIPS DROGE HUID


VRAGEN?

Of ben je op zoek naar persoonlijk advies bij een huidprobleem? Stuur ons gerust een berichtje! Onze huidtherapeuten staan altijd klaar om je persoonlijk advies te geven.

Reageren