Geschreven door
De Online Kliniek

6 oorzaken van acne

Acne is een vervelende huidaandoening waar veel mensen last van hebben. Acne herken je aan puistjes (ontstekingen gevuld met pus) en mee-eters (zwarte of witte bultjes), welke meestal voorkomen in het gezicht, op de borst, rug of nek. In deze blog vertellen we graag welke factoren invloed hebben op het ontstaan van acne.Wil je van je acne af?

Bestel hier 5 producten voor acne!Inhoudsopgave


Ontsteking van de huid | huid anatomy acne

In je tweede huidlaag, de dermis, bevinden zich talgklieren. Deze klieren maken talg aan om je huid te beschermen en soepel te houden. Alleen op de huid waar haren aanwezig zijn, kan acne (acne vulgaris) ontstaan. Hier bevinden de talgklieren zich namelijk. Op je voetzolen en de binnenkant van je handen bevinden zich geen talgklieren, dus kan acne hier niet ontstaan.

Laten we even terug gaan naar de basis, hoe ontstaat acne ook alweer?


Oorzaak 1: zon verergert acne


Je leest deze titel en denkt waarschijnlijk, klopt dat wel? Je merkt dat je huid in de zomer meestal juist gladder is? Schijn bedriegt! In eerste instantie klopt het dat je huid er gladder uit gaat zien. Dit omdat acne door de zon opdroogt. Helaas is dit een tijdelijk effect, want zodra je huid minder in de zon komt, verergert je acne dubbel zo snel.


Je huid maakt meer talg aan door de zon

acne | ontstekingen Allereerst droogt de zon je huid uit. Een uitgedroogde huid moet gecompenseerd worden met extra talg, waardoor je weer meer kans hebt op acne.


Je huid wordt dikker door de zon

Ten tweede gaat je huid zichzelf beschermen tegen de zon, door de huid dikker te maken. Er komen meer dode huidcellen op je huid te liggen. UV-stralen kunnen dan minder schade aanrichten aan je huid, als ze door een dikkere huid heen moeten. Door de combinatie van meer talg en een dikke huid, hoopt talg zich op (kan de huid niet goed verlaten) en ontstaat acne.


Hoe voorkom je dit in de zomer?

  • Gebruik altijd een zonbescherming SPF 30 minimaal.
  • Probeer uit de zon te blijven als je last hebt van acne (of draag een hoed).
  • Verwijder 2x per week dode huidcellen om je huid dun te houden.
  • Zon zorgt voor acne, bruine vlekjes (littekens) en pigmentvlekken, gebruik goede ingrediënten in je huidproducten die deze tegengaan.
  • Gebruik een zonbescherming zonder olie zoals onze Prevention + Daily Matte Moisturizer SPF 32.


Zon en acne = verhoogde kans op pigmentvlekken

Heb je acne en ga je de zon in? Dan loop je het risico dat op je huid een bruin of rode verkleuring achterblijft, op de plek waar acne heeft gezeten. Een ontstekingsreactie in je huid (acne) in combinatie met zon, zorgt ervoor dat pigmentcellen actiever worden en een bruine verkleuring achterlaten. Om deze reden is het voor een acne gevoelige huid extra belangrijk je goed in te smeren met zonbescherming.


Oorzaak 2: hormonen hebben invloed op acne


Als we het hebben over acne dan kunnen we concluderen dat hormonen in je lichaam een grote invloed hebben op het ontstaan of verergeren van acne. Uit onderzoek komt naar voren dat hormonale disbalans, zowel bij mannen als bij vrouwen wordt veroorzaakt door een stijging in de testosteronspiegel.


Acne bij zwangerschap

Bij vrouwen is er een piek in de testosteronspiegel tijdens ongesteldheid, pubertijd, menopauze en zwangerschap. Deze piek is bij mannen met name zichtbaar in de puberteit en als de hormonen uit balans zijn door bijvoorbeeld anabolen steroïden (mannelijke geslachtshormonen welke geïnjecteerd worden zodat spieren sneller groeien). De piek in de testosteronspiegel verhoogt je talgproductie, waardoor je poriën kunnen verstoppen en de kans op acne toeneemt.

Tijdens zwangerschap zijn bepaalde ingrediënten (Salicylzuur, Glycolzuur en Retinol) niet geschikt om te gebruiken, omdat niet duidelijk is of deze ingrediënten invloed kunnen hebben op je baby. We hebben genoeg andere producten die wel geschikt zijn tijdens zwangerschap, om je acne te verminderen.

Voor en na resultaat na 1 maand gebruik De Online Kliniek producten


Minder acne tijdens zwangerschap

Een op maat gemaakt advies is een ideale uitkomst en geeft je het snelste resultaat. Op onderstaande foto is het resultaat na 1 maand gebruik van onze producten te zien, tijdens zwangerschap.

Vraag hier GRATIS huidadvies aan om je huid te verbeteren tijdens je zwangerschap.

* foto is ingestuurd door een klant
* resultaat na 1 maand gebruik van onze producten tijdens zwangerschap.


Stress veroorzaakt acne

Ook stress kan je hormonen flink uit balans brengen. Stress verhoogt namelijk ook een piek je testosteronspiegel. Naast testosteron maakt het lichaam tijdens stress ook het hormoon Cortisol aan, welke je immuunsysteem verzwakt. Een verzwakt immuunsysteem in combinatie met een verhoogde talgproductie en dode huidcellen is erg riskant als je gevoelig bent voor acne.

Het is over het algemeen vrij lastig om je hormonen onder controle te krijgen, maar verminderen van stress is iets waar je wel wat aan kan doen! Nog meer reden om af en toe ontspanning te zoeken door een boek te lezen of aan yoga of mindfulness te doen.


Oorzaak 3: bacteriën veroorzaken acne


Acne bacterie | anatomy van de huidIn de talgklier zijn veel bacteriën aanwezig, onder andere de Propionibacterium Acnes, die zich snel vermenigvuldigt en talg omzet in vetzuren. Als er te veel talg aanwezig is zal de p.acnes bacterie zich blijven vermenigvuldigen. Op een gegeven moment zorgt de hoeveelheid talg, bacteriën en vetzuren in de porie dat de celwand van je talgklier het begeeft en kapot scheurt. Het talg en de bacteriën slaan naar binnen (je huid in) waardoor bacteriën worden verspreid en meer acne ontstaat.


Oorzaak 4: verkeerde make-up veroorzaakt acne


Over het algemeen neemt de talgproductie van je huid af na je 25e levensjaar. Helaas hebben hormonen, cosmetica, bepaalde medicatie en ook voeding invloed op je talgproductie. Om ervoor te zorgen dat je talgklieren niet verstoppen is het belangrijk om goed op te letten welke make-up je gebruikt. In een vorige blog hebben we de mooie eigenschappen van minerale make up in combinatie met de acne gevoelige huid voor je op een rijtje gezet.


Oorzaak 5: verkeerde voeding veroorzaakt acneZuivel verhoogt je talgproductie

Ook het vermijden van bepaalde voedingsstoffen spelen een belangrijke rol bij een acne gevoelige huid. Wij adviseren je om melkproducten te laten staan, omdat deze hormoonachtige stoffen kunnen bevatten. Deze hormonen zijn bedoeld om kleine kalfjes snel te laten groeien, maar voor jou kunnen ze een grote invloed hebben op het verhogen van je talgproductie en het ontstaan van acne. Kortom, als je acne wilt verminderen met voeding? Is stoppen met het gebruik van zuivel de eerste stap.

Zuivel veroorzaakt acne | tafel met kaas en melk


Welke zuivelproducten kan ik wel gebruiken?

Zuivelproducten (met name halfvolle en magere) zorgen voor een snelle stijging van je groeihormoon IGF-1. Als dit groeihormoon uit balans is maakt je huid te veel huidcellen en talg aan. Geitenmelk heeft minder invloed op je talgproductie, maar mocht je toch melk in je cappuccino willen nemen, ga dan voor kokos-, amandel- of havermelk. Onze favoriet is Oatly melk om je cappuccino lekker te laten schuimen. Vergeet trouwens niet dat zuivel ook verwerkt zit in bijvoorbeeld sausjes, yoghurt en kaas.


Zoetigheden en wit brood triggeren acne

Niet alleen zuivel heeft invloed op het ontstaan van acne, maar ook enkelvoudige koolhydraten. Laat daarom ook zoetigheden en wit brood staan en kies altijd voor volkoren producten.


Oorzaak 6: talg en dode huidcellen veroorzaken acne


Wanneer meer talg wordt aanmaakt dan normaal en deze je huid niet goed kan verlaten, ontstaat een ophoping van talg en raakt je porie verstopt. Nog een reden waarom talg je huid niet goed kan verlaten is een teveel aan dode huidcellen aan de buitenkant van je huid. Deze blokkeren de uitgang van je talgklier.

Naast talgophopingen die voor acne zorgen zijn er ook talgophopingen die mee-eters of comedonen worden genoemd. Deze zijn te onderscheiden van elkaar door kleur. Een mee-eter is oppervlakkig en heeft een zwart puntje. Comedonen zijn daarentegen wit van kleur, liggen vaak onderhuids en zijn vaak wat lastiger te verwijderen.


Boek hier een afspraak in | behandeling


Behandeling inplannen?

Geen probleem! Vraag hier direct een behandeling aan, door een datum en tijd te selecteren en je contactgegevens in te vullen.

 


huidadvies aanvragen | Huidverzorging


Wil je van acne af?

Vraag direct GRATIS huidadvies aan. Binnen 3 werkdagen ontvang je deze per mail van onze huidtherapeut.


Vragen?

Heb je vragen over deze blog of over een ander onderwerp? Stel ze gerust in een reactie onder deze blog.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*