Geschreven door
De Online Kliniek

6 oorzaken van acne

Acne is een vervelende huidaandoening waar veel mensen last van hebben. Acne herken je aan puistjes (ontstekingen gevuld met pus) en mee-eters (zwarte of witte bultjes), welke meestal voorkomen in je gezicht, op je borst, op je rug of in je nek. In deze blog vertellen we graag welke factoren invloed hebben op het ontstaan van acne én natuurlijk: wat kan je eraan doen?


Snel van je acne af met deze producten

acne verhelpen met de producten van de online kliniekKan je niet wachten om te beginnen om jouw acne aan te pakken? Wij helpen jou graag om zo snel mogelijk jouw acne te verminderen met de volgende twee sets: 5 producten voor VETTE ACNE en 5 producten voor DROGE ACNE.

 

TWEE SOORTEN ACNE

 • Droge acne: trekkerig gevoel na reinigen, vet laagje in loop van de dag. Kies voor deze set: klik hier.
 • Vette acne: geen trekkerig gevoel, direct vettig laagje, mee-eters en grove poriën. Kies voor deze set: klik hier.

JOUW ACNE EFFECTIEF VERHELPEN


Inhoudsopgave


Ontsteking van de huid | huid anatomy acne

Waar ontstaat acne?

In je tweede huidlaag, de dermis, bevinden zich talgklieren. Deze klieren maken talg aan om je huid te beschermen en soepel te houden. Talgklieren bevinden zich op plekken op de huid waar haren aanwezig zijn. Acne (acne vulgaris) kan dan ook alleen daar ontstaan. Bijvoorbeeld op je voetzolen en de binnenkant van je handen bevinden zich geen talgklieren, dus kan acne hier niet ontstaan.

Laten we even terug gaan naar de basis, wat zijn de oorzaken van acne?


Oorzaak 1: zon verergert acne

Je leest deze titel en denkt waarschijnlijk, klopt dat wel? Je merkt dat je huid in de zomer meestal juist gladder is? Schijn bedriegt! In eerste instantie klopt het dat je huid er gladder uit gaat zien. Dit omdat acne door de zon opdroogt. Helaas is dit een tijdelijk effect, want zodra je huid minder in de zon komt verergert je acne dubbel zo snel. Hoe komt dit?

Je huid maakt meer talg aan door de zon

acne | ontstekingen Allereerst droogt de zon je huid uit. Een uitgedroogde huid moet gecompenseerd worden met extra talg, waardoor je weer meer kans hebt op acne.

Je huid wordt dikker door de zon

Ten tweede gaat je huid zichzelf beschermen tegen de zon, door de huid dikker te maken. Er komen meer dode huidcellen op je huid te liggen. UV-stralen kunnen dan minder schade aanrichten aan je huid, als ze door een dikkere huid heen moeten. Door de combinatie van meer talg en een dikke huid, hoopt talg zich op (kan de huid niet goed verlaten) en ontstaat acne.

Hoe voorkom je dit in de zomer?

 • Gebruik altijd een zonbescherming SPF 30 minimaal.
 • Probeer uit de zon te blijven als je last hebt van acne (of draag een hoed).
 • Verwijder 2x per week dode huidcellen om je huid dun te houden.
 • Zon zorgt voor acne, bruine vlekjes (littekens) en pigmentvlekken, gebruik goede ingrediënten in je huidproducten die deze tegengaan.
 • Gebruik een zonbescherming zonder olie zoals onze Prevention + Daily Matte Moisturizer SPF 30.

Zon en acne = verhoogde kans op pigmentvlekken

Heb je acne en ga je de zon in? Dan loop je het risico dat op je huid een bruin of rode verkleuring achterblijft op de plek waar acne heeft gezeten. Een ontstekingsreactie in je huid (acne) in combinatie met zon, zorgt ervoor dat pigmentcellen actiever worden en een bruine verkleuring achterlaten. Om deze reden is het voor een acne gevoelige huid extra belangrijk je goed in te smeren met zonbescherming.


Oorzaak 2: hormonen hebben invloed op acne

Als we het hebben over acne dan kunnen we concluderen dat hormonen in je lichaam een grote invloed hebben op het ontstaan of verergeren van acne. Uit onderzoek komt naar voren dat hormonale disbalans, zowel bij mannen als bij vrouwen wordt veroorzaakt door een stijging in de testosteronspiegel.

Acne bij zwangerschap

Bij vrouwen is er een piek in de testosteronspiegel tijdens ongesteldheid, pubertijd, menopauze en zwangerschap. Deze piek is bij mannen met name zichtbaar in de puberteit en als de hormonen uit balans zijn door bijvoorbeeld anabolen steroïden (mannelijke geslachtshormonen welke geïnjecteerd worden zodat spieren sneller groeien). De piek in de testosteronspiegel verhoogt je talgproductie, waardoor je poriën kunnen verstoppen en de kans op acne toeneemt.

Tijdens zwangerschap zijn bepaalde ingrediënten (Salicylzuur, Glycolzuur en Retinol) niet geschikt om te gebruiken, omdat niet duidelijk is of deze ingrediënten invloed kunnen hebben op je baby. We hebben genoeg andere producten die wel geschikt zijn tijdens zwangerschap, om je acne te verminderen. We hebben een speciale set samengesteld om acne aan te pakken tijdens zwangerschap. Bekijk deze hier.

TIP: Meer tips voor jouw huidverzorging bij zwangerschap? Bekijk deze blog!

Minder acne tijdens zwangerschap

Voor en na resultaat na 1 maand gebruik De Online Kliniek producten

Een op maat gemaakt advies is een ideale uitkomst en geeft je het snelste resultaat. Op onderstaande foto is het resultaat na 1 maand gebruik van onze producten te zien, tijdens zwangerschap.

Vraag hier GRATIS huidadvies aan om je huid te verbeteren tijdens je zwangerschap.

* foto is ingestuurd door een klant van ons
* resultaat na 1 maand gebruik van onze producten tijdens zwangerschap.


Stress veroorzaakt acne

Ook stress kan je hormonen flink uit balans brengen. Stress verhoogt namelijk ook een piek je testosteronspiegel. Naast testosteron maakt het lichaam tijdens stress ook het hormoon Cortisol aan, welke je immuunsysteem verzwakt. Een verzwakt immuunsysteem in combinatie met een verhoogde talgproductie en dode huidcellen is erg riskant als je gevoelig bent voor acne.

Het is over het algemeen vrij lastig om je hormonen onder controle te krijgen, maar verminderen van stress is iets waar je wel wat aan kan doen! Nog meer reden om af en toe ontspanning te zoeken door een boek te lezen of aan yoga of mindfulness te doen.


Oorzaak 3: bacteriën veroorzaken acne

Acne bacterie | anatomy van de huidIn de talgklier zijn veel bacteriën aanwezig, onder andere de Propionibacterium Acnes, die zich snel vermenigvuldigt en talg omzet in vetzuren. Als er te veel talg aanwezig is zal de p.acnes bacterie zich blijven vermenigvuldigen.

Op een gegeven moment zorgt de hoeveelheid talg, bacteriën en vetzuren in de porie dat de celwand van je talgklier het begeeft en kapot scheurt. Het talg en de bacteriën slaan naar binnen (je huid in) waardoor bacteriën worden verspreid en meer acne ontstaat.

 

TIP: Lokaal deze P. acnes bacterie aanpakken? Gebruik onze IMAGE Skincare Clear Cell Clarifying Salicylic Blemisch Gel


Oorzaak 4: verkeerde make-up veroorzaakt acne

Over het algemeen neemt de talgproductie van je huid af na je 25e levensjaar. Helaas hebben hormonen, cosmetica, bepaalde medicatie en ook voeding invloed op je talgproductie.

Om ervoor te zorgen dat je talgklieren niet verstoppen is het belangrijk om goed op te letten welke make-up je gebruikt. Onze medische foundation I Conceal werkt anti-bacterieel en mag zelfs bij zware acne en de hele vette huiden gebruikt worden. Het verbetert je huid, laat deze ademen en bevat de juiste ingrediënten en een SPF 15. Bekijk onze I Conceals hier. Direct al onze make-up bekijken? Klik dan hier.

TIP: Ineens meer last van acne door een mondkapje? In deze blog geven we je meer tips!


Oorzaak 5: verkeerde voeding veroorzaakt acne

Zuivel verhoogt je talgproductie

Ook het vermijden van bepaalde voedingsstoffen spelen een belangrijke rol bij een acne gevoelige huid. Wij adviseren je om melkproducten te laten staan, omdat deze hormoonachtige stoffen kunnen bevatten. Deze hormonen zijn bedoeld om kleine kalfjes snel te laten groeien, maar voor jou kunnen ze een grote invloed hebben op het verhogen van je talgproductie en het ontstaan van acne. Kortom, wil je acne verminderen met voeding? Dan is stoppen met zuivel de eerste stap.

Zuivel veroorzaakt acne | tafel met kaas en melk

Welke zuivelproducten kan ik wel gebruiken?

Zuivelproducten (met name halfvolle en magere) zorgen voor een snelle stijging van je groeihormoon IGF-1. Als dit groeihormoon uit balans is maakt je huid te veel huidcellen en talg aan. Geitenmelk heeft minder invloed op je talgproductie, maar mocht je toch melk in je cappuccino willen nemen, ga dan voor kokos-, amandel- of havermelk. Onze favoriet is Oatly melk om je cappuccino lekker te laten schuimen. Vergeet trouwens niet dat zuivel ook verwerkt zit in bijvoorbeeld sausjes, yoghurt en kaas.

Zoetigheden en wit brood triggeren acne

Niet alleen zuivel heeft invloed op het ontstaan van acne, maar ook enkelvoudige koolhydraten. Laat daarom ook zoetigheden en wit brood staan en kies altijd voor volkoren producten.


Oorzaak 6: dode huidcellen veroorzaken acne

Wanneer talg je huid niet goed kan verlaten, ontstaat een ophoping van talg. Je porie raakt hierdoor verstopt. Door het teveel aan dode huidcellen aan de buitenkant van je huid te verwijderen, zorg je dat de uitgang jouw talgklier niet geblokkeerd wordt.

Dode huidcellen kun je verwijderen door je huid te exfoliëren. Glycolzuur is hier een erg mooi ingrediënt voor! Dit ingrediënt zit dan ook in onze beide sets voor acne (droge acne en vette acne).

Benieuwd naar meer informatie over onze 5 beste producten voor acne? Lees dan ook deze blog!


Boek hier een afspraak in | behandeling

BEHANDELING ACNE DEN HAAG

Op zoek naar een specialist in het verminderen van acne? Kom langs bij De Online Kliniek in Den Haag voor onze acne behandeling, we helpen je graag.

NOTE: ben je aanvullend verzekerd? Dan worden acne behandelingen (ook voor acne littekens) vaak volledig vergoed!

AFSPRAAK MAKEN

TIP: Meer informatie over onze behandelingen? Neem een kijkje op onze behandelpagina of lees deze blog over acne behandelingen!


VRAGEN?

Mail, bel of WhatsApp ons gerust! Onze huidtherapeuten staan altijd klaar om je persoonlijk huidadvies te geven. Dagelijks helpen wij tientallen klanten uit Nederland en België met hun huidverbetering.

+31 (0) 6 11 80 79 43
info@deonlinekliniek.nl

Behandellocatie: Bankaplein 2, Den Haag

Wil je op de hoogte blijven van al onze producten en acties van IMAGE Skincare, Alpha-H, LAVIESAGE, Medik8, Vitakruid, Mesoestetic, Toskani, Vita Liberata, LOVELI en meer? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Sandra 11 april 2021 om 11:46

Beste medewerker,
Ik heb last van hormonale acne. Ik heb een gecombineerde huid met puisten. Maakt niet uit welke dagcrème ik smeer. Van alles krijg ik puisten ook van natuurlijke. Wat is jullie advies?
Hoe kan ik het beste dode huidcellen verwijderen? Mijn huid barrière is inmiddels ook uit balans.
Welk product adviseert u? Ik zoek het liefst iets met niacinamide tegen vlekken.
B.v.d.

  De Online Kliniek 12 april 2021 om 08:53

  Beste Sandra,

  Dank je wel voor je berichtje! Wat goed dat je contact met ons opneemt. Onze huidtherapeut zal jou vandaag een e-mail sturen met een persoonlijk huidadvies, zodat je precies weet welke producten voor jouw huid geschikt zijn!

  Groetjes,

  De Online Kliniek

Mireille 16 mei 2020 om 20:03

Hallo
Ik heb vragen hebben jullie producten voor Disbalanshuid want mijn gezicht heeft veel vette en ik krijg puisjes en donkervlekken in de gezicht.
Ik hoor nog van jullie
Groetjea

  De Online Kliniek 19 mei 2020 om 09:16

  Goedemorgen Mireille,

  Bedankt voor je bericht! We hebben je even een email gestuurd!

  Groetjes,

  De Online Kliniek

Reageren