Geschreven door
De Online Kliniek

Minder rimpels met deze 5 tips!

Wie wil dit nou niet? Achter de beste tips komen die je gaan helpen in het verminderen van rimpels. Hoe je het wendt of keert, iedereen krijgt door de jaren heen rimpels. Je huid zal gaan verouderen en dit proces kan je helaas niet tegenhouden, maar wel vertragen. Je hebt wel degelijk invloed op de vorming van rimpels en de structuur van je huid, lees hier onze tips!


1.    Minder vorming van rimpels als je je gezicht goed reinigt

Wat veel mensen niet weten is dat je huid goed reinigen, liefst twee keer per dag en twee keer achter elkaar, belangrijk is om vorming van nieuwe rimpels te verkleinen. Het goed reinigen van je huid zorgt er namelijk voor dat vuil zoals afvalstoffen, vrije radicalen, transpiratie en talg van je huid verwijderd worden. Verwijder je het vuil niet van je gezicht? Dan breng je schade aan je huid.


In de avond je huid goed reinigenRimpels verminderen met deze 5 tips

Bijvoorbeeld in de avond, dan blijft het vuil (als je niet reinigt) op je gezicht zitten en komt het op je kussen van je bed terecht. Het kussen wordt een broeiplek van bacteriën waar je de hele nacht met je gezicht in ligt. Spoel je deze afvalstoffen en bacteriën er niet goed af met een reiniger, dan raakt je huid geïrriteerd, ontstaan onzuiverheden en treedt huidveroudering sneller op.


Reinigen met water is niet voldoende

Op je huid is een dun waterafstotend vetlaagje (talg) aanwezig. Dit beschermt je huid tegen uitdroging en binnendringende bacteriën. Als je alleen je huid reinigt met water, dan spoelt het water direct van je huid en verwijdert het geen vuil. Om deze reden is het belangrijk om met een eerste reiniger het vetlaagje van je huid te wassen en een tweede reiniger, die werkzame ingrediënten bevat, je huid in te brengen. De crème die je na het reinigen op je huid aanbrengt zal dan ook sneller en beter worden opgenomen.


Niet reinigen veroorzaakt meer vrije radicalen

Gedurende de dag wordt je huid blootgesteld aan schadelijke vrije radicalen (uitlaatgassen, UV -straling, etc.). Vrije radicalen hechten zich graag aan vuil en make-up aan de buitenkant van je huid. Als je je huid niet goed reinigt kunnen vrije radicalen extra lang schade veroorzaken in je huid, ze trekken namelijk de huid in. Denk daarbij aan het afbreken van collageen, waardoor je huid verslapt en fijne lijntjes zichtbaar worden. Zie het voor je als een laagje vuil wat aan de buitenkant van je huid aanwezig is en vrije radicalen aantrekt. Deze hechten zich vast aan het vuil en zorgen de hele dag dat huidcellen zich minder goed delen en collageen afbreken. Na het goed reinigen van je huid zijn alle vrije radicalen en vuil verwijderd en trekken de werkstoffen vanuit je serum, dag- en of nachtcrème beter in je huid. Je producten worden hierdoor nog beter opgenomen en kunnen voor meer huidverbetering zorgen.


2.    Breng elke dag een dagcrème met SPF aan

Rimpels verminderen met deze 5 tips
Gelukkig smeren steeds meer mensen zich goed in met een SPF als de zon schijnt. Helaas stoppen veel mensen hiermee in de maanden voor en na de zomer. Onbeschermd naar buiten gaan (ook in de winter), de vele temperatuurwisselingen, vrije radicalen, droge lucht (airco) of wind, zorgen er stuk voor stuk voor dat je huid schade oploopt.


UVA gaat dwars door glas heen

Vergeet niet dat UVA (straling van de zon die voor huidveroudering zorgt) ook door glas heen gaat en je huid aantast. Je huid droogt uit, raakt geïrriteerd en huidveroudering treedt sneller op. UV-stralen dringen diep door in je huid en beschadigen zelfs levende huidcellen in de dermis (huidlaag die voor de stevigheid zorgt). Blootstelling aan de zon maakt je DNA en collageen kapot en zorgt ervoor dat je huidcellen minder gezonde cellen aanmaken. Dit heeft als gevolg dat rimpels en huidverslapping eerder ontstaat.


Zonnebank zorgt voor rimpels

Daarnaast ontstaan rimpels door het gebruik van de zonnebank. Vraag je je af hoe je rimpels herstelt? Kies overdag een huidverzorgingsproduct met Zinkoxide of Titaniumdioxide en vitamine C voor minder rimpels.


Vitamine C pakt rimpels op 2 manieren aan

Vitamine C is een krachtige antioxidant die je huid beschermt tegen effecten van UV-straling, uitlaatgassen en stofdeeltjes uit de lucht. Vitamine C neutraliseert namelijk vrije radicalen. Daarnaast stimuleert vitamine C collageen en maakt deze je huid stevig. Rimpels worden dus op twee manieren aangepakt. Enerzijds door de afbraak van collageen tegen te gaan (neutraliseren van vrije radicalen) en anderzijds door nieuw collageen aan te maken. Dagelijks vitamine C in je huidverzorging vermindert nieuwe rimpels en rimpels die al aanwezig zijn.


Waarom een huidverzorgingsproduct met Zinkoxide of Titaniumdioxide?Rimpels verminderen met deze 5 tips

Zinkoxide en Titaniumdioxide beschermen je huid tegen UVA en UVB straling. Ze weerkaatsen de stralen van je huid. UVA zorgt voor snelle huidveroudering en kan je makkelijk onthouden als UVA (Aging). UVB zorgt dat je huid snel verbrandt en kan je onthouden als UVB (Burning). Zowel het verbranden van je huid door UVB-stralen als het verouderen van je huid door UVA-stralen zorgen voor meer rimpels. Als je dagelijks een dagcrème met Vitamine C en minimaal SPF 30 aanbrengt (veelvuldig herhalen), ben je grotendeels beschermt en kan je vorming van rimpels in het gezicht voorkomen.


3.    Minder rimpels bij huidproducten met werkstoffen

Wacht niet totdat je 35 jaar bent om je te laten adviseren door een goede huidspecialist over de juiste huidverzorgingsproducten voor je huid. Je huid start namelijk met verouderen rond de leeftijd van 25 jaar. Dit heeft te maken met factoren zoals hormonen, genen, blootstelling aan de zon of levensstijl. Vanaf de leeftijd van 25 jaar neemt de hoeveelheid collageen in je huid met 1% per jaar af, waardoor huidveroudering (fijne lijntjes) zichtbaar worden. Het is belangrijk om niet alleen genoeg water te blijven drinken, gezond te eten, weinig stress te ervaren en actief te blijven, maar ook om producten die daadwerkelijk je huid verbeteren te gaan gebruiken.


Werkzame stoffen stimuleren je huidcellen

Om je huid te verbeteren zijn “werkzame” ingrediënten nodig. Deze ingrediënten worden niet voor niets werkzaam genoemd, aangezien ze je huidcellen aan het werk zetten. Het verouderingsproces zorgt voor een afname in activiteit van je huidcellen. Je huidcellen vernieuwen zich minder snel en maken minder collageen en elastine aan (dit duo zorgt voor de stevigheid van je huid). Dit heeft als gevolg dat je huid verslapt. Door werkzame ingrediënten te gebruiken in je dagelijkse verzorging worden je fibroblasten (huidcellen die zorgen voor de aanmaak van collageen en elastine) geprikkeld om actief te blijven en voldoende collageen en elastine aan te blijven maken. Resultaat? Minder snel vorming van rimpels!

Rimpels verminderen met deze 5 tips


Hoe zorgt de fibroblast voor minder rimpels?

Je vraagt je waarschijnlijk af hoe dit precies werkt? Dat leggen we je graag kort uit!
Fibroblasten zijn belangrijke cellen als het gaat om je huid stevig en gezond te houden. Fibroblasten bevinden zich met name in je lederhuid en zorgen voor de aanmaak van collageen en elastine. Als fibroblasten minder actief worden (bijvoorbeeld door het verouderingsproces) dan worden er minder Glycosamineglycanen (GAG’s: collageenrijk weefsel) aangemaakt. Dit collageenrijk weefsel zorgt ervoor dat je huid stevig en glad is. Zodra dit weefsel minder wordt aangemaakt, verslapt je huid en ontstaan rimpels. Wil je meer weten over fibroblasten? Je leest het in onze blog van een paar maanden geleden.


Welke ingrediënten stimuleren fibroblasten?

Een beperkt aantal ingrediënten kunnen fibroblasten stimuleren. Uit onderzoek is gebleken dat onderstaande ingrediënten de fibroblasten stimuleren en rimpels verminderen:


Is er een product die al deze ingrediënten bevat?

Rimpels verminderen met deze 5 tipsRegelmatig vragen klanten zich bij ons af of ze met alle ingrediënten tegelijk kunnen starten om zo snel mogelijk resultaat te behalen. Helaas werkt het niet op deze manier. Je moet het gebruik van de ingrediënten langzaam opbouwen en je hebt geduld nodig voor het eerste resultaat zichtbaar is. We geven hieronder graag advies over een mooi opbouwschema in gebruik van producten met werkzame ingrediënten.


Opbouwschema werkzame ingrediënten

Om je huidcellen te activeren om op een gecontroleerde manier je huid te verbeteren, kan je het beste starten met ingrediënten zoals vitamine C, Niacinamide en Glycolzuur. Deze combinatie aan vitamines zorgen voor aanmaak van collageen, creëren een egale huid en zorgen ervoor dat dode huidcellen afschilferen. Aan één product heb je niet genoeg. Je hebt verschillende producten nodig, omdat in elk product één ingrediënt vaak de hoofdrol heeft. Het duurt ongeveer 3 maanden voordat je huid is gewend is aan vitamine C, Niacinamide en Glycolzuur. Hierna kan je Retinol introduceren in je huidverzorging.

Hieronder geven we productadvies om rimpels te verminderen. Dit advies is voor een huid die nog niet gewend is aan producten met werkzame ingrediënten (advies zonder Retinol). Later in deze blog, geven we advies voor een huid die wel gewend is aan werkzame ingrediënten. Vanaf het moment dat je huid gewend is aan werkzame ingrediënten zoals vitamine C, Niacinamide en Glycolzuur, kan Retinol geïntroduceerd worden.

 Huidadvies als je GEEN Retinol gewend bent

* OCHTEND

* AVOND

Ben je benieuwd welke producten bij jouw huid passen? Klik hier om GRATIS huidadvies aan te vragen.Huidadvies voor een droge, schilferige huid  (nog NIET klaar voor Retinol)

Na 3-6 maanden is je huid meestal gewend aan vitamine C, Niacinamide en Glycolzuur. Is je huid nog erg droog en schilferig? Dan is dit een teken dat je huid nog niet helemaal klaar is voor een crème tegen rimpels met Retinol. Droogheid en schilfering geeft aan dat je huid nog zo hard aan het werk is om nieuwe huidcellen te produceren en oude te laten afschilferen, dat je nog even geduld moet hebben tot je huid rustig en glad aanvoelt. Voelt je huid normaal aan, zonder droogte rimpels onder je ogen? Dan is je huid klaar voor een tweede stap namelijk een rimpelcrème met Retinol.

Onderstaande producten, zijn vanuit onderzoek naar voren gekomen, als de beste producten om rimpels te verminderen.

Voorbeeld van productadvies voor een huid met rimpels, die een aantal maanden al wel gewend is aan producten met werkzame ingrediënten (vitamine C, Niacinamide en Glycolzuur).

 Huidadvies kennismaking met Retinol

* OCHTEND

* AVOND

Ben je benieuwd welke producten bij jouw huid passen? Klik hier om GRATIS huidadvies aan te vragen.Huidadvies als je Retinol gewend bent (v
anaf 6 maanden)

* OCHTEND

* AVOND

Ben je benieuwd welke producten bij jouw huid passen? Klik hier om GRATIS huidadvies aan te vragen.4.    Kies een huidverzorgingsproduct met Retinol in de avond

Retinol is het meest besproken ingrediënt op het gebied van huidverjonging. Er is jarenlang onderzoek gedaan naar de werking van Retinol bij het verminderen van rimpels. Er is goed nieuws! Vanuit resultaten van honderden onderzoeken is gebleken dat Retinol wel degelijk rimpels kan verminderen. Maar waarom gebruikt dan niet iedereen een product wat Retinol bevat? (Kong et al., 2016)


Kan Retinol je huid beschermen?Rimpels verminderen met deze 5 tips

Allereerst leggen we je graag uit waarom Retinol het perfecte ingrediënt is om rimpels te verminderen. Retinol (ook wel bekend als vitamine A) is een krachtige antioxidant die huidveroudering tegengaat, door je huid te beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen vormen zich de hele dag door in je lichaam. Bijvoorbeeld bij het afbreken van voeding, door het roken van sigaretten en door blootstelling aan uitlaatgassen en UV-straling. Retinol beschermt je huid net als vitamine C tegen schade door vrije radicalen.


Retinol verstevigt je huid

Retinol geeft andere huidcellen (fibroblasten) de opdracht om nieuwe gezonde huidcellen aan te maken, waardoor je huid strakker en steviger wordt. Eerder in deze blog kon je lezen wat fibroblasten precies doen.


Keerzijde van Retinol

De keerzijde van dit resultaatgerichte ingrediënt is dat je huid heftig kan reageren op het ingrediënt. Met name als het ingrediënt niet op de juiste wijze wordt ingezet. Te denken valt aan het niet volgen van een opbouwschema of in combinatie met andere intensieve ingrediënten. Retinol is een krachtig ingrediënt die je huidcellen wakker schudt en activeert.


Werkzame ingrediënten niet zomaar in de winkel te verkrijgen

Werkzame producten met Retinol zijn niet zomaar te verkrijgen bij een drogisterij of cosmetica winkel. Mocht je deze wel tegenkomen, dan kan je ervanuit gaan dat er een minimale hoeveelheid Retinol in het product aanwezig is en je rimpels niet zullen verminderen. Bij het gebruik van een product met Retinol is begeleiding en hulp in het kiezen van het juiste product essentieel.


5.    Minder rimpels met het slikken van de juiste supplementen

Wat is de relatie tussen rimpels en voeding? Dat leggen we je graag uit. Het is erg lastig om een hoge concentratie aan vitamines in je huid te krijgen door middel van voeding. Je huid staat helaas niet vooraan in het rijtje bij het verdelen van de vitamines en mineralen in je lichaam verkregen uit voeding. Organen zoals je nieren of lever gaan altijd voor bij de verdeling van deze belangrijke voedingsstoffen. Dit zijn vitale organen en je huid wordt als minder belangrijk gezien om te overleven. Maar dit zegt natuurlijk niet dat voeding helemaal geen invloed heeft op je huid.

Rimpels verminderen met deze 5 tipsHoe voed je je huid met vitamines?

We zijn er namelijk van overtuigd dat als je goed voor je lichaam zorgt met de juiste voeding, je huid daar zeker profijt van heeft. Het gaat om de combinatie aan vitamines die je huid gaan verbeteren. Door huidverzorging te gaan gebruiken in combinatie met gezonde voeding, die de juiste vitamines bevatten die jouw huid nodig heeft, werk je zowel van binnenuit als van buitenaf aan de verbetering van je huid. Om je huid een extra boost te geven, adviseren we om supplementen te nemen die essentiële vitamines aanvullen. Zo zorg je ervoor dat je niet 5 rode paprika’s hoeft te eten om voldoende Vitamine C binnen te krijgen (rode paprika is namelijk een vitamine C bom).


Waarom een supplement met vitamine C slikken?

Een supplement met vitamine C werkt ontstekingsremmend, stimuleert collageen en als antioxidant beschermt vitamine C je huid van binnenuit tegen schade door vrije radicalen. Als je preventief je huid wil verbeteren, dan is het belangrijk om vanaf de leeftijd van 25 jaar dagelijks een vitamine C supplement te gaan slikken.


Vanaf 25 jaar neemt je lichaam minder vitamine C op

Waar je voor deze leeftijd nog voldoende vitamine C uit voeding kon halen, neem het transport van vitamine C naarmate je ouder wordt af, omdat je huidcellen door veroudering minder hard werken.


Hoeveel mg vitamine C in een supplement is nodig?

Er is geen duidelijke richtlijn over welke hoeveelheid vitamine C geschikt is om je huid van binnenuit te verstevigen. Een teveel aan vitamine C plas je gewoon weer uit. De meeste adviezen geven als richtlijn +- 1000 mg per dag is voldoende om een tekort aan te vullen. Het Nederlandse Voedingscentrum geeft aan dat 2000 mg per dag de maximale hoeveelheid is.


Waarom een supplement met Co-enzym Q10 slikken?

Co-enzym Q10 (Ubiquinol) voorziet je huidcellen van energie, waardoor nieuw collageen en elastine aangemaakt worden. Co-enzym Q10 komt van nature in bijna al je lichaamscellen voor en is een belangrijke antioxidant. Naarmate je ouder wordt en de dertig passeert, neemt de hoeveelheid Co-enzym Q10 in je lichaam af. Dit omdat je lichaam steeds minder Q10 kan aanmaken vanuit je voeding. Door dit tekort aan te vullen met een supplement, voorzie je je huidcellen van energie en blijft de productie van collageen en elastine actief. Je huidcellen hebben namelijk voldoende energie nodig om goed te blijven functioneren. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is ongeveer 100 mg.


Waarom een supplement met Astaxanthine slikken?Rimpels verminderen met deze 5 tips

Waarschijnlijk heb je nog nooit van Astaxanthine gehoord, maar daar gaan wij verandering in brengen! Astaxanthine is een krachtige antioxidant die sterker is dan vitamine C. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat Astaxanthine een ontstekingsremmende werking heeft en je huid beschermt tegen schade door de zon (nummer één oorzaak van huidveroudering).

Astaxanthine wordt verkregen uit de micro-zee alg Haematococcus plucialis, maar wordt ook gevonden in allerlei zee voedsel zoals zalm, garnaal, kreeft en krab.


Roze kleur van voedsel

Leuk weetje! Astaxanthine is verantwoordelijk voor de roze kleur in dit voedsel.

Kortom, je hebt wel degelijk invloed op het ontstaan van rimpels. Met deze tips heb je dan ook geleerd hoe je rimpels in het gezicht zowel van binnenuit als van buitenaf kan verminderen!

 


huidadvies aanvragen | Huidverzorging


Wil je huidverbetering?

Vraag direct GRATIS huidadvies aan. Binnen 3 werkdagen ontvang je deze per mail van onze huidtherapeut.


Vragen?

Heb je vragen over deze blog of over een ander onderwerp? Stel ze gerust in een reactie onder deze blog.


Boek hier een afspraak in | behandeling


Behandeling inplannen?

Geen probleem! Vraag hier direct een behandeling aan, door een datum en tijd te selecteren en je contactgegevens in te vullen.

 


 

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*